Úvod Novinky Xiaomi ani zďaleka nezarába toľko, koľko sme si mysleli

Xiaomi ani zďaleka nezarába toľko, koľko sme si mysleli

21

Pred niekoľkými týždňami, presnejšie začiatkom novembra, sa na dôveryhodnom serveri The Wall Street Journal objavila zmienka o tom, koľko v roku 2013 zarobil čínsky gigant, Xiaomi. Podľa týchto informácií sa malo jednať o veľmi slušných 556 miliónov dolárov. Podľa agentúry Reuters na tom nie je takmer nič pravdy.

Ich informácie pochádzajúce z dokumentov od regulačného úradu totiž poukazujú na profit, ktorý je len jednou desatinou toho, čo sme si mysleli. Je to tak, Xiaomi za minulý rok zarobil „len“ 56,15 miliónov dolárov, zatiaľ čo ich operačný profit bol 78,5 miliónov dolárov. Xiaomi svoje zariadenia predáva za extrémne nízke ceny, kvôli čomu v priemere fungoval len na 2% marži. Pre porovnanie, Apple operuje na 28,7% marži a Samsung na 18,7% marži.

Spoločnosť Finch, ktorá porovnáva firmy a ich schopnosť zarábať peniaze poznamenala, že okrem Apple a Samsungu budú mať ostatní výrobcovia skutočný problém. Na vine je stratégia Xiaomi, ktorá na nich dýcha ako hladný vlk.

V dokumentoch sa okrem iného objavila aj informácia o tom, že šéf spoločnosti, Lei Jun, vlastní 77,8% Xiaomi. Lei Jun bol Forbes Asia tento rok vymenovaný za biznismena roka 2014.

Zdroje: R, PA