Úvod Novinky SWAN nastupuje na scénu, neobmedzený LTE internet za 5 eur!

SWAN nastupuje na scénu, neobmedzený LTE internet za 5 eur!

16

Nazačiatku roka sme vás informovali o tom, že na scénu prichádza štvrtý mobilný operátor, SWAN. Konečne sme sa dočkali a sny o lacnom neobmedzenom mobilnom internete sa čoskoro stanú realitou. Zatiaľ však iba v Trnave.

Štvrtý mobilný operátor najprv vyhlásil, že internet bude ponúkať zadarmo. Neskôr však svoj výrok opravil. Od 28. februára si teda v rodinnom rozpočte vyčleňte 5 eur mesačne. Viac potrebovať nebudete.

Mobilný internet štvrtej generácie sa najprv objaví v Trnave. Presný dátum nevieme, no malo  by to byť už čoskoro. Podľa všetkého bude maximálna rýchlosť internetu 50/10 Mbit/s, čo je vzhľadom na maximálne možnosti LTE sietí dosť málo a aj v porovnaní s ostatnými Slovenskými operátormi Swan trochu zaostáva, ale za päť eur si Ferrari nekúpite.

Je tu však jeden problém. Služba je už pripravená a vrámci štartovacieho balíčka dostanete za 69 eur USB modem Huawei a SIM kartu. SIM-ka však bude slúžiť iba na internet. Nedajú sa z nej posielať SMS-ky ani volať. To môže byť problém, keďže nie každý je neustále online. Jedným z riešení je dual-SIM telefón. Služby SWAN-u sú bez viazanosti.

Nakoniec teda realita nie je až taká sladká, ako sa na prvý pohľad zdalo, no každý začína. SWAN (ne)rokuje s O2, Telecomom a Orangeom o národnom roamingu. Momentálne síce dialóg zastal na mŕtvom bode, no po prípadnej dohode štvrtý operátor začne ponúkať aj hlasové hovory a SMS. Kedy? To je vo hviezdach. Zdieľanie sietí je citlivá téma, no zo zákona každý operátor musí poskytnúť svoju sieť konkurencii.

Zdá sa teda, že na Slovensku konečne budeme mať konkurenciu a drahý mobilný internet zlacnie. Máme sa na čo tešiť.

Zdroj: M