Úvod Konkurencia Apple ŠTATISTIKY: Android a iOS si posilnili pozíciu, Xiaomi narástol o 336%

ŠTATISTIKY: Android a iOS si posilnili pozíciu, Xiaomi narástol o 336%

1

Konečne tu máme štatistiky za tretí štvrťrok 2014 a vyzerá to skutočne zaujímavo. Za posledné tri mesiace sa predalo viac než tristo miliónov smartfónov, z toho 250 miliónov s Androidom. Tiež tu máme skokanov roka. Čínske jabĺčko XiaoMi oproti minulému roku predalo o 336% viac smartfónov.

Na prvých dvoch miestach sa žiadne prekvapenie nekonalo. Na tróne sedí už tradične Samsung, ktorý prišiel o 7.7% a predal o sedem miliónov smartfónov menej. Apple si oproti minulému roku prilepšil a vďaka novým iPhonom predal o 8 miliónov kúskov viac. Všetko nasvedčuje tomu, že vo štvrtom štvrťroku sa americkému gigantovi bude dariť ešte viac.

[table id=32 /]

Najzaujímavejšie však bola bitka o tretie miesto. Najprv sme sa dozvedeli, že ho ovládol Xiaomi. No len na niekoľko hodín, keďže po dokončenej akvizícii Motoroly ho predbehlo Lenovo. Nakoniec však bronzovú medailu získal Huawei s 5,3%. To však nič nemení na tom, že Xiaomi zažil najúspešnejší rok v histórii firmy a o tri mesiace už pravdepodobne bude dýchať na krk Apple.

[table id=33 /]

Nakoniec pár slov k tlačidlovým telefónom. Tie padajú stále viac a viac, čiastočne aj kvôli klesajúcim cenám low-end Androidov. V treťom štvrťroku sa predalo len 150 miliónov „hlúpych“ mobilov, čo je 33% z celkového počtu. Podľa predpovedí sa toto číslo do roku 2018 ešte zmenší a klasické telefóny budú tvoriť iba 10% z celkového balíka predaných mobilných zariadení.

Zdroj: P