Úvod Novinky Smartfóny pre náš mozog predstavujú veľké nebezpečenstvo, riziko vzniku nádoru je až...

Smartfóny pre náš mozog predstavujú veľké nebezpečenstvo, riziko vzniku nádoru je až štvornásobné!

23

Doktori sa vplyvom telefónov na náš organizmus zapodievajú už odjakživa a vyzerá to tak, že ich snaha preukázať to, že sú škodlivé stále neprešla. Švédsky tím vedcov z Fakultnej nemocnice vo švédskom meste Örebro zistil, že pri päť až desať-ročnom používaní smartfónu vzrástlo riziko vytvorenia nádoru až štvornásobne.

Štúdia sa snažila nájsť spojitosti s používaním telefónov so vznikom nádoru na mozgu (gliómu). Výskumníci preto kontaktovali všetkých tých, u ktorých bol nádor diagnostikovaný v rokoch od 1997 až 2003 a v rokoch od 2007 až do 2009. Do štúdie sa zapojilo 1 498 ľudí, ktorým bol diagnostikovaný nádor a 2 032 zdravých jedincov. Všetkým týmto ľuďom výskumníci zaslali dotazník, pomocou ktorého sa snažili nájsť spojitosti s 25-ročnou históriou mobilného telefónu vo Švédsku.

V dotazníku sa ľudí pýtali na rôzne veci. Od doby, ktorú strávili používaním mobilného telefónu, až po ktoré ucho používali najčastejšie pre volanie. Nechýbali ani otázky ohľadom toho či sú fajčiarmi a či majú v rodine niekoho, kto mal rakovinu. Výskum okrem toho rozlišoval medzi rôznymi generáciami sietí.

Riziko je niekoľkonásobne vyššie

Po spracovaní dotazníkov výskumníci prišli k záveru, že používanie akéhokoľvek telefónu zvyšuje riziko tvorby gliómu. Pri pätnásť až dvadsaťročnom používaní telefónu je toto riziko dokonca trojnásobne vyššie než u ľudí, ktorí telefón vôbec nepoužívajú. Najhoršie sú na tom smartfóny. Pri nich sa po päť až desaťročnom používaní riziko tvorby gliómov zvýši až štvornásobne.

Limitácie štúdie

Samozrejme, ako každá štúdia, aj táto má svoje limitácie. Medzi ne napríklad patrí malý počet ľudí, pričom informácie boli získavané len z dotazníkov. V nich sa výskumníci spoliehali na dobrú pamäť ľudí, pričom spomenúť si na to, ako ste pred dvadsiatimi rokmi používali telefón nie je tá najjednoduchšia vec. Okrem toho, do štúdie neboli zahrnuté smartfóny využívajúce sieť štvrtej generácie (4G LTE), keďže sa v čase jej organizovania vo Švédsku ešte nepredávali.

Smartfón = karcinogén

Aj napriek limitáciám podľa autorov nová štúdia podporuje záver, ku ktorému dospeli v predchádzajúcom výskume. V ňom bolo potvrdené, že gliómy sú spôsobené rádiofrekvenčným žiarením z mobilných telefónov. Používanie telefónov (nie len smartfónov) tak zaradili do prvej skupiny kategórie karcinogénov podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny. Inými slovami, telefóny sa nachádzajú v skupine preukázaných karcinogénov pre človeka.

Zdroje: NHS, MiD