Úvod Novinky Hackeri len pomocou fotografie dokázali zrekonštruovať odtlačok prsta jedného z politikov

Hackeri len pomocou fotografie dokázali zrekonštruovať odtlačok prsta jedného z politikov

6

Vnemeckom Hamburgu sa pred niekoľkými dňami uskutočnilo už 31. stretnutie Európskej hackerskej asociácie známej ako Chaos Computer Club (CCC). Počas nej sa debatuje o všetkom tom, čo má niečo spoločné s hackovaním. Združenie CCC je pritom veľmi dobre známe ich bláznivými a niekedy aj strašidelnými vecami, ktoré dokážu.

V sobotu jeden z bezpečnostných výskumníkov a špecialista na biometrické senzory, Jan Krissler, ktorý je známy aj ako Starbug počas hodinovej prednášky priblížil ich najnovší vynález. Len z fotografie sa im totiž podarilo zrekonštruovať odtlačok prsta nemeckej ministerky obrany, Ursuly von der Leyen. Stačil im na to bežný fotoaparát a verejne dostupný softvér VeriFinger.

hacker-odtlacok-prsta
Hackerom na rekonštrukciu odtlačku prsta stačila fotografia a voľne dostupný softvér

Po získaní fotografie s dostatočným rozlíšením, čo sa im podarilo počas jednej z tlačových konferencií, ako aj ďalších snímok z iných uhlov sa hackeri pustili do práce. Krisslerovi sa pomocou programu VeriFinger podarilo zrekonštruovať perfektnú podobu odtlačku prsta nemeckej ministerky obrany.

Samozrejme, neznamená to hneď, že všetky stupne ochrany založené na biometrických senzoroch, ako napríklad Touch ID sú úplne na nič. Ako však server Venture Beat poznamenal, takýto systém by mal tvoriť jednu z mnohých ochrán a v žiadnom prípade by nemal byť jedinou vrstvou ochrany, ktorú používate.

Krissler má pre politikov jednu radu. Odkázal im, aby nosili rukavice.

Zdroj: G