Úvod Novinky Google Tichá vojna proti gigantovi pokračuje: Čína zablokovala Gmail

Tichá vojna proti gigantovi pokračuje: Čína zablokovala Gmail

5

Veľký čínsky firewall zrejme odstavil dostupnosť jednej z najpopulárnejších e-mailových služieb. Aj keď hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí tvrdí, že o blokovaní Gmail-u v krajine nič nevie, štatistické grafy Google hovoria úplne niečo iné.

Od 26. decembra klesla na čínskom trhu prevádzka populárnej e-mailovej služby internetového giganta na takmer úplnú nulu. Google však problém údajne nespôsobil; odborníci z GreatFire.org ukazujú prstom na vládu veľkej východoázijskej krajiny.

Webový prístup do schránky niektorým používateľom nefungoval už od júna tohto roka – pred pár dňami nakoniec prestal fungovať už i e-mailový klient.

Informoval tech web tnw.co, ktorý sa odvoláva na správu reuters.com

Myslím si, že vláda prejavila snahu eliminovať vplyv Google v Číne a oslabiť jeho trh v zahraničí,“ prezradil člen skupiny.

Prevádzka Gmailu po 26. decembri (zdroj: tnw.co)
Prevádzka Gmail-u po 26. decembri (zdroj: tnw.co)
Pingovanie SMTP servera Gmail-u (zdroj: greatfire.org)
Pingovanie SMTP servera Gmail-u: V Číne je momentálne nedostupný (zdroj: greatfire.org)

Ešte počas leta postihol podobný osud aj sociálnu sieť LinkedIn či niektoré služby od Google, vrátane prekladača alebo takých máp. V niektorých prípadoch išlo len o čiastočné a dočasné obmedzenie, v iných zase o snahu aplikovať cenzorské praktiky a dlhodobo znemožniť prístup cez webové prostredie.

V roku 2010 oznámil gigant prostredníctvom blogu niekoľko sofistikovaných útokov z Číny priamo na jeho infraštruktúru. Hackerom tak išlo o nadobudnutie prístupu do špecifických Gmail-účtov, ktoré patrili aktivistom za ľudské práva.

Pre každého, kto sa momentálne nachádza v Číne a potrebuje prístup do svojej e-mailovej schránky, bude podľa všetkého jediným dočasným riešením použiť tzv. VPN (virtuálne súkromné siete).

Od júna do 25. decembra mohli používatelia Gmail-u fungovať na čiastočne-obmedzenom prístupe cez POP, SMTP a IMAP.

Zdroj: reuters.com, greatfire.org via tnw.co; Foto: wikimedia.org