Úvod Novinky Trávite veľa času písaním a čítaním správ? Pripravte sa na operáciu chrbtice,...

Trávite veľa času písaním a čítaním správ? Pripravte sa na operáciu chrbtice, varujú výskumníci

6

Dennodenné čumenie do smartfónu podľa všetkého spôsobuje našej chrbtici poriadne problémy. Podľa výskumníkov by sa to dalo posielanie správ prirovnať k noseniu sedem-ročného dieťaťa na pleciach.

Výskumníci k tomuto úsudku dospeli zmeraním celkovej váhy, ktorú musela znášať krčná chrbtica testovaných ľudí pod rôznymi uhlami. Prirodzene, krčnej chrbtici najviac škodí to, že telefón nezdvihneme na úroveň očí, ale že hlavu zohneme tak, že v porovnaní s chrbtom vytvorí 60 stupňový uhol. Podľa meraní je tlak, ktorý na ňu týmto vyvinieme porovnateľný tridsiatim kilogramom.

„Ľudia deň čo deň strávia v priemere dve až štyri hodiny písaním internetových, alebo SMS správ. Za rok je to teda 700 až 1 400 hodín zbytočnej záťaže na krčnú chrbticu. Je možné, že bežný teenager v takejto neprirodzenej polohe ročne strávi až 5 000 hodín,“ tvrdí vyhlásenie výskumníkov.

krk
Ekvivalent k čítaniu správ pod 60-stupňovým uhlom má byť 30-kilové dieťa na pleciach

Výskumníci tento nový fenomén nazvali „Text Neck,“ teda „krk správ.“ Najhoršou správou je zrýchlené opotrebenie chrbtice, ktoré môže viesť k rôznym deformáciám kostí. Podľa expertov budú mnohí ľudia vyžadovať operáciu, ktorá by tieto deformácie mala opraviť.

V budúcnosti myslite na to, ako sa pri písaní správ pozeráte na svoj telefón. Skúste ho zdvihnúť o niečo vyššie, pomôžete tým svojmu zdraviu a vyhnete sa prípadnej operácii.

Zdroje: PA, STI, G