Úvod Novinky Rast trhu s tabletmi spomaľuje

Rast trhu s tabletmi spomaľuje

16
Nexus 9 od HTC a Google

Tabletový ošiaľ je už podľa všetkého dávno za nami. Čerstvé informácie od ostrieľaných analytikov totiž prezradili, že biznis s veľkými dotykovými zariadeniami zažíva v súčasnosti výrazný pokles. Nepomáhajú vraj ani hybridné zariadenia.

Na základe predbežných odhadov, rast trhu s tabletmi medziročne poklesne o viac ako 45%. Ešte v roku 2013 mal pritom na konte 52,5%; v tomto mu je predpovedaných už iba 7,2%. Čísla tak jednoznačne voľajú po zásadnej inovácii, výraznej zmene alebo jednoducho inej stratégii. Neustále vylepšovanie technických špecifikácií zrejme už stratilo svoje čaro.

Medzi najväčšie problémy má podľa IDC patriť dlhý výmenný cyklus starého produktu za nový, ktorý pri tabletoch trvá zhruba štyri roky (niekedy viac), miesto očakávaných dvoch alebo troch rokov.

Nižší záujem o tablety nepochybne spočíva aj v narastajúcom záujme o tzv. phablety – smartfóny s ozrutnou uhlopriečkou displeja od päť do šesť palcov. Používatelia totiž ľubia uprednostniť jedno väčšie mobilné zariadenie, a to miesto dvoch veľkostne-rozdielnych (menší smartfón + väčší tablet). Priveľkú chuť nevzbudzujú ani sedem až deväť palcové modely.

Na oživenie rastu skúšajú posledné mesiace viacerí poprední výrobcovia rôzne modifikácie štandardných veľkostí displejov. Snažia sa tak nájsť to, čo by mohlo z pohľadu dlhšieho časového horizontu napomôcť zvýšeniu záujemu potencionálnych zákazníkov. Niektorí volia taktiku s 12-palcovými kúskami, iní zase krížia prenosné notebooky s dotykovými tabletmi. Hybridy s Windowsom však tiež zrejme príliš nevoňajú, na trhu im totiž patria iba približne štyri percentá.

Android vedie

Najväčší trhový podiel nepatril počas roka 2014 nikomu inému, ako tabletom s operačným systémom Android. Zelený polo-robot si pre seba podľa všetkého ukrojí šťavnatých 67,7%; hneď za ním budú nasledovať iPady s 27,5% podielom. V oboch prípadoch by ale mohli už počas roka 2018 nastať nevýrazne zmeny smerom nadol, ak by sa predsa len Windows produktom zlepšila v nadchádzajúcich rokoch predajnosť.

Čo by podľa vás mohlo napomôcť rastu trhu s tabletmi?

Zdroj: IDC via appleinsider.com