Úvod Novinky Telefón nabitý za 30 sekúnd? Možno už o dva roky

Telefón nabitý za 30 sekúnd? Možno už o dva roky

18

Izraelská firma  StoreDot, ktorá sa už dlhšiu dobu zaoberá vývojom špeciálnych batérií vyhlásila, že ich technológia by sa mohla dostať na trh už v roku 2016. Extrémne rýchle nabíjanie teda už nie je hudbou ďalekej budúcnosti. Dívame sa na ďalšiu technologickú revolúciu?

Momentálne sú všetky prototypy batérií príliš ťažké a veľké na to, aby mohli byť použité, no ak sa podarí vyriešiť niekoľko problémov, máme sa na čo tešiť.

Spoločnosť používa nanotechnológie na vyrobenie špeciálnych molekúl, ktoré potom elektrinu jednoducho nasajú, ako špongia. Ide vlastne o bioorganické peptidy v tvare malých nanobodiek. Tie umožňujú extrémne rýchle nabitie a dokážu si energiu uchovať pomerne dlhú dobu.

Prípadné využitie na trhu by bolo obrovské. Ak by sa spoločnosti podarilo vyrobiť kompaktné batérie s poriadnou kapacitou, zmenil by sa náš pohľad na nabíjanie smartfónov. StoreDot však už teraz varuje, že to rozhodne nebude lacné a v prípade záujmu si máme pripraviť približne 100 – 150 dolárov k telefónu navyše. Ďalšie zmysluplné aplikácie sa črtajú v automobilovom priemysle. Elektromobily sa momentálne musia nabíjať celú noc, inak si veľmi nezajazdíte. S využitím nanobodiek sa tento čas skráti na 2-3 minúty.

Výdrž nových batérií by vraj mala byť na úrovní cca 1 500 nabití, čo bude pri smartfónoch predstavovať približne trojročnú výdrž. Musíme skonštatovať, že moderné Li-Ion a Li-Pol baterky sú na tom veľmi podobne.

Každopádne svet v ktorom by sme sa už nemuseli báť, že nám baterka vydrží celý deň, znie lákavo. Jednoducho by sme ju na pár sekúnd pripojili do siete a ide sa ďalej.

Zdroj: R