Úvod Novinky Samsung odkúpi vlastné akcie v hodnote 2 miliárd dolárov

Samsung odkúpi vlastné akcie v hodnote 2 miliárd dolárov

4

Samsung sa už istý čas potýka s problémami. Zatiaľ čo firma stále zarába slušné peniaze, zisky sú momentálne najnižšie za posledné tri roky. Kórejská spoločnosť chce nákupom vlastných akcií v hodnote dvoch miliárd dolárov stabilizovať hodnotu firmy na trhu a zastaviť ďalší prepad. Cena Samsung akcií tento rok klesla o 12 percent, čo je v porovnaní s 1,5 percentným poklesom odvetvia poriadny rozdiel.

Konkrétne má záujem o 1,65 mil. kmeňových a 250 tisíc preferenčných akcií. Ide o druhé najväčšie odkúpenie akcií od roku 2007. Okrem toho Samsung plánuje aj menšiu reštrukturalizáciu firmy na najvyšších postoch. O svoje miesto pravdepodobne príde šéf mobilnej divízie J.K. Shin. V neposlednom rade tiež Samsung oznámil zníženie počtu radov smartfónov, ktoré každoročne vydáva.

Za krízu v juhokórejskej firme môžu hlavne slabé predaje vlajkovej lode Galaxy S5, ktorá zaznamenala oproti odhadom o 40% nižšie predaje. Dokonca ju predbehol aj minuloročný model S4, ktorého sa predalo o 4 milióny kusov viac (minulý rok). Firmu Samsung Electronics u nás na Slovensku reprezentuje najväčšia európska továreň na LCD televízory v Galante.

Zdroj: P