Úvod Novinky Samsung Galaxy S6: Prvé špecifikácie napovedajú, že to bude poriadne delo

Samsung Galaxy S6: Prvé špecifikácie napovedajú, že to bude poriadne delo

107

Samsung každý rok predá milióny a milióny smartfónov, z ktorých veľkú časť tvoria aj ich vlajkové lode, ktoré v sebe nesú to najlepšie z najlepšieho. Koniec koncov, práve vďaka zariadeniam ako Galaxy S2, Galaxy S3 či Galaxy S4 sa Samsung dostal práve tam, kde je teraz.

V posledných mesiacoch sa ich finančná situácia pomaly ale isto začala obracať proti nim. Zariadení síce stále predávajú veľa, no s nižšou maržou a vyššími výdavkami na marketing. Okrem toho, vo svete smartfónov vznikli nové, menšie spoločnosti, ktoré ponúkajú rovnako výkonné zariadenia, no za oveľa nižšiu cenu. Kombinácia všetkých týchto faktorov počas tretieho kvartálu viedla k 8,2-percentnému medziročnému poklesu predaných zariadení.

Klesajúce predaje impulzom pre začatie „od nuly“

Aby sa Samsung opäť postavil na nohy a celému svetu ukázal, že ešte stále vedia inovovať, novú vlajkovú loď, Galaxy S6, má pripraviť od nuly. Nasvedčuje tomu aj názov samotného projektu – Project Zero – v preklade „projekt nula.“

Do plánovaného predstavenia tohto zariadenia ostáva menej, než polrok a tak sa dostávame do fázy špekulácií, ktoré nás budú sprevádzať až do jeho oficiálneho predstavenia. Serveru SamMobile, ktorý sa špecializuje práve na zariadenia Samsungu sa podarili získať prvé zaujímavé informácie.

samsung-galaxy-s6-koncept
Samsung má s modelom Galaxy S6 začať od nuly

64-bitový čipset vyrobený 20nm procesom ako štandard

Hneď prvým údajom, ktorý sa dostal na technologickú verejnosť je vyrobenie minimálne dvoch modelov. Galaxy S6 by mal byť dostupný s 64-bitovým Snapdragon 810, ako aj s vlastným osemjadrovým čipsetom Exynos 7420.

Práve spomínaný Exynos, ktorý navrhol Samsung má byť vyrobený 20nm procesom a podobne, ako Snapdragon 810 od spoločnosti Qualcomm má aj on ponúknuť 64-bitovú architektúru.

O displeji toho zatiaľ veľa nevieme, no čo vieme, resp. o čom padla zmienka je jeho rozlíšenie. Samsung by mal podľa všetkého staviť na Quad HD (2 560 x 1 400) panel. Na zadnú stranu by mal pripevniť 16 Mpx alebo 21 Mpx senzor od Sony (Exmor RS IMX240) s optickou stabilizáciou. Je dosť možné, že sa bude jednať o rovnakú jednotku ako v prípade Galaxy Note 4, ktorý mimochodom fotí krásne fotky. Na prednej strane sa má nachádzať 5 Mpx selfie fotoaparát.

Zabudnite na 16 GB, Samsung začne na 32 GB

Keďže sa mnohí z vás sťažovali na nedostatok vnútornej pamäti, Samsung má údajne úplne vypustiť 16 GB model a Galaxy S6 začať predávať v 32/64/128 GB konfiguráciách.

O dizajne samotného zariadenia zatiaľ prirodzene nič nevieme. Je dosť možné, že Samsung na finálnom vzhľade ešte stále pracuje. Masová výrobca zariadenia by mala začať už v januári. Ak sa Samsung bude riadiť tým, čo robil doteraz, Galaxy S6 predstaví už v marci, zatiaľ čo predávať by sa mal začať v apríli.

Zdroje: SM, IDC, PA