Úvod Recenzie RECENZIA: Nexus 9

RECENZIA: Nexus 9

20

Tablety Nexus boli vždy zaujímavé zariadenia. Celý ich príbeh začal ešte v roku 2012, keď Google predstavil prvý Nexus 7. Extrémne lacný a na tú dobu relatívne výkonný tablet s čistým Androidom a prísľubom rýchlych aktualizácií na najnovší Android.

Znie to dobre, že? Google sa tento sľub podarilo naplniť a úplne prvý Nexus 7 vyrobený spoločnosťou ASUS už netrpezlivo čaká na Android 5.0 Lollipop. Spoločnosť v tomto trende malých lacných tabletov pokračovala aj druhým Nexus 7 (2013). Medzi nimi sa však objavil aj skvelý desať palcový Nexus 10, ktorý vyrobil Samsung. Až doteraz sme čakali na jeho nástupcu.

Nexus 9 je obrovské zariadenie v zmysle jeho dôležitosti nie len pre jeho budúcich majiteľov, ale aj pre HTC. Google sa totiž rozhodol, že ďalší tablet dá vyrobiť práve taiwanskému gigantovi, ktorému sa s tabletmi doteraz veľmi nedarilo. Posledný tablet, ktorý vyrobili niesol označenie Jetstream a vyrobený bol v roku 2011. Odvtedy spoločnosť šliapla na brzdy a začala sa sústrediť hlavne na smartfóny.

Teraz však už späť k Nexus 9. Ako som spomenul, predchádzajúce verzie Nexus tabletov boli extrémne lacné. Pri Nexus 9 to rozhodne neplatí. Google sa na ňom poriadne vyšantil. Novinku totiž vybavil výkonnými špecifikáciami a vyššia cena sa odzrkadlila aj na konštrukcii, ktorá už nie je celá z plastu, ale nájdete v nej aj stopy po kove. Keď na tento chutný zlepenec špecifikácií natriete sladkú verziu Androidu, čaká na vás skutočný zážitok z toho, ako by mal fungovať taký Android tablet. Alebo nie? Poďme sa pozrieť.

Video recenzia

 

Špecifikácie Nexus 9

  • Čipset: Nvidia Tegra K1 – dvojjadrový 2.3 GHz procesor, grafický čip Kepler DX1
  • Displej: 8,9-palcový QXGA (2 048 x 1 536) IPS displej s pomerom strán 4:3 prekrytý vrstvou Gorilla Glass 3
  • OS: Android 5.0 Lollipop s ART runtime pre väčší výkon
  • Fotoaparáty: Zadný 8 Mpx (f/2.4), predný 1.6 Mpx (f/2.4)
  • Konektivita: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 s aptX, NFC, A-GPS, GLONASS, microUSB 2.0
  • Reproduktory: Predné stereo s technológiou BoomSound
  • Batéria: 6 700 mAh Li-Po
  • Spracovanie: Kov a plast v troch farebných prevedeniach (čierna, biela, piesková)
  • Balenie: Manuál, príručka o bezpečnosti, nabíjačka, microUSB kábel, Nexus 9

 

nexus-9-na-boku-zadny-kryt-1200-w

Nafúknutý Nexus 5

Začal by som asi celkovým dizajnom zariadenia, keďže k nemu sa veľa povedať nedá. Keď som nový tablet od HTC a Google uvidel úplne prvýkrát, povedal som si, že vyzerá ako nafúknutý, resp. roztiahnutý Nexus 5. Tento prvý dojem na mne ostal nalepený aj po tom, ako som si zariadenie rozbalil. Nexus 9 je skutočne ako roztiahnutý Nexus 5 a to v žiadnom prípade nie je zlá vec. Nexus 5 pre mňa bolo jedno z najpríjemnejších zariadení a to aj napriek tomu, že je celý z plastu.

V tomto smere sa obe spoločnosti rozhodli pritlačiť na pílu a Nexus 9 tak vybavili kovovým rámikom, čo je okamžite citeľný rozdiel. Pre mňa, ako úplne bežného spotrebiteľa ten kov predsa len má niečo do seba. Na prvý dotyk je pevnejší, pôsobí chladne a celkovo viac prémiovo, než zariadenie, ktoré je úplne celé z plastu. Áno, je tam väčšia šanca, že sa pri páde poškodí displej, no za tri roky mi tablet ešte ani raz nespadol na zem a to mi cez ruky prešli už – dovolím si tvrdiť – desiatky modelov. Nie je sa teda čoho báť, ten kov skutočne stojí za to.

Na prednej strane sa už tradične nenachádza nič iné, len displej a reproduktory. Som veľmi rád, že Google tak, ako pri Nexus 10 stavil na reproduktory na prednej strane, keďže tablet je predsa len perfektné zariadenie na konzumáciu obsahu a čo by to bolo za konzumáciu obsahu bez zvuku.

nexus-9-tlacidla-1200-wNa zadnej strane sa nachádza zadný fotoaparát, ktorý je zaujímavo naklonený tak, aby smeroval presne tam, kam sa pozeráte a logo Nexusu. Materiál, z ktorej je vyrobený zadná strana sa len od seba líši podľa toho, akú farbu si vyberiete. Čierna je už tradičnejšie mäkšia, vďaka čomu ponúka istejšie uchopenie. Biela je o niečo tvrdšia a lesklejšia, resp. hladšia. Je to z toho dôvodu, aby vám tablet ako vysávač nepochytal všetky nečistoty.

Ohľadom dizajnu mám aj niekoľko vecí, ktoré by som chcel HTC a Google vytknúť. Tablet pôsobí duto, kvôli čomu som z neho nemal tak kvalitný a pevný pocit, ako napríklad v prípade tabletov od Sony, alebo pri iPadoch. Pri každodennom používaní to nie je absolútne žiaden problém, no perfekcionistov by to mohlo odradiť.

Čo ma ale nahnevalo a to poriadne, sú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutie a vypnutie zariadenia. Neviem koľkokrát som to už spomínal, ale tieto dve tlačidlá by mali byť čo najkvalitnejšie. Pri Nexus 9 na mňa pôsobili takým dojmom, ako by boli umiestnené v marmeláde a vždy keď som sa snažil zariadenie zapnúť som takmer vôbec necítil či to tlačidlo stláčam, alebo nie. Dosť príšerné na to, že sú to jediné hardvérové ovládacie prvky na celom zariadení. HTC aj Google majú jediné šťastie v tom, že sa tablet dá zapnúť aj dvoj ťuknutím na displej, na čo som zvyknutý z LG G3. Vypnúť ho však musíte spomínaným takmer neexistujúcim tlačidlom, alebo ho len necháte zhasnúť po vopred prednastavenom intervale.

 

nexus9-3-1200-w

Skoro výborný displej

Od spackaných hardvérových tlačidiel po niečo, čo v žiadnom prípade nespackali. Displej na novom Nexus 9 je skutočne krásny. Má byť aj prečo, keďže sa budete pozerať na 8,9-palcový IPS LCD panel s rozlíšením 2 048 x 1 536. Vďaka týmto hodnotám sa môžete pripraviť na pixelovú hustotu 288 ppi, čo vám umožní prečítať aj to najmenšie písmo na webstránkach. Vrátane podmienok o používaní toho, či hentoho operátora. Bohužiaľ, o displeji Nexus 9 nemôžeme tvrdiť, že by bol úplne najlepší, keďže napríklad taký Galaxy Tab S ponúka 8,4-palcový displej s pixelovou hustotou na palec až 369. Tak či onak sa ale jedná o krásny zobrazovací panel, ktorý som si počas testovania jednoznačne užil.

Do presných technických špecifikácií zachádzať nebudem, keďže sa v nich takmer vôbec nevyznám a nemyslím si, že to, koľko nitov väčšine z vás nejak extrémne pomôže. Povedať vám ale môžem, ako som s ním bol spokojný v rôznych podmienkach.

Pravdou je, že tablet používam hlavne pred spaním. Po celom dni si v posteli ešte prelistujem Facebook, Twitter, Google+ a Feedly. V týchto podmienkach je Nexus 9 skutočnou Android hviezdou, keďže jeho pomer strán perfektne sedí na konzumáciu podobného obsahu. Z displeju som nemal pocit, že by bol tmavý, ani príliš svetlý. Rovnaký pocit som mal aj z farieb, neboli ani veľmi prepálené, resp. s veľkým kontrastom, ani nie príliš obyčajné a bez života.

Väčší problém nastal, keď som si chcel pozrieť YouTube video. Otočil som teda tablet na šírku a zistil, že nad, aj pod videom sa objavil pásik, ktorý som očakával. Pomer strán sa softvérovo nedá oklamať a pozeranie videí je jedna z tých vecí, ktorá nezaberie úplne celý displej. Na druhej strane, Android hry s väčším displejom nemali žiaden problém a po dlhej dobe som sa konečne zabavil aj nejakým mobilným titulom.

Vzhľadom na to, že vo Veľkej Británii toho slnka hlavne počas novembra neuvidím som tablet vonku vyskúšal len pod depresívne šedým mrakom. V týchto podmienkach Nexus 9 nemal žiadne problémy. Farby boli o niečo menej výrazné, no to je niečo, čomu sa nevyhnete pri väčšine displejov.

Nakoniec ešte spomeniem pozorovacie uhly. Tie sú, ako by ste pri moderným zariadeniach mohli očakávať výborné. Displej aj so všetkými jeho farbami som videl aj takmer pri 180-stupňovom uhle, čo určite poteší. Google má Nexus 9 začať predávať aj s novým puzdrom, v ktorom je zabudovaná klávesnica. S displejom na mierne naklonenom Nexus 9 tak nebudete mať žiaden problém.

V diskusii pod našim prvým článkom ste ma upozornili na problém, kde podsvietenie pretekalo po bokoch displeja a vytváralo tak tzv. clouding. Priznám sa, bez upozornenia by som si tento problém nevšimol, no pri bližšej kontrole tam skutočne bol.

clouding
„Pretekajúce“ podsvietenie si pri normálnom používaní ani nevšimnete

Keď displej zobrazuje len čiernu alebo tmavo šedú farbu, po bokoch a hlavne v rohu displeja môžete vidieť podsvietenie, ktoré skutočne preteká. Či to je problém pre vás, to neviem, ja som si to pri bežnom používaní ani nevšimol.

 

nexus-9-screenshot-lollipop-9-1200-w

Sladký Lollipop

Nexusy nikdy neboli len o hardvéri, ale to asi žiadne mobilné zariadenie. Pri zariadeniach od Google to však platí dvojnásobne. Nexus 9 je vôbec prvým tabletom, ktorý sa začal predávať s finálnou verziou Android 5.0 Lollipop. Ten prináša najväčšiu zmenu v Androide od čias Ice Cream Sandwich.

Rozdiel oproti predchádzajúcim verziám zbadáte hneď po zapnutí. Nie len, že na vás vyskočí nová animácia počas načítavania, ale po prvotnom načítaní aj úplne nový sprievodca nastaveniami.

Ten je po novom ladený do Material dizajnu a obsahuje oveľa viac nastavení, než jeho predchodca. Okrem prihlásenia sa do vášho Gmail účtu budete mať na výber aj obnovenie konkrétnych aplikácií. Konečne! Nič viac frustrujúce, ako 100 aplikácií, ktoré sa začali sťahovať pri každom novom zariadení, ktoré som testoval som pri Androide asi nevidel. Teraz si môžete naklikať presne tie aplikácie, ktoré chcete, aby sa automaticky stiahli.

Nexus 9 už potom disponuje starým novým dobrým Lollipopom. Pripraviť sa tak vďaka automatickému šifrovaniu dát môžete na vyššiu bezpečnosť, vylepšené notifikácie, lepšie odomykanie a oveľa viac.

rychle-nastavenia

Spomenúť musím aj rýchle nastavenia, ktoré fungujú na princípe dvojitého stiahnutia lišty. Prvé stiahnutie lišty zobrazí len notifikácie a základné informácie o sile Wi-Fi signálu či čas. Keď už otvorenú lištu potiahnete druhýkrát, zobrazia sa vám rýchle nastavenia, kde si budete môcť nastaviť jas displeja, vypnúť či zapnúť Wi-Fi, Bluetooth, režim lietadla, automatickú rotáciu, GPS a dokonca aj zadný blesk. Je priam neuveriteľné, že Google trvalo tak dlho, kým implementoval tak základnú funkciu.

Upozornenia prešli poriadne veľkým faceliftom. Nie len, že vás pri hraní hry nevyrušia, no zároveň vám dajú vedieť o to, čo sa deje, ale po novom budete mať nad nimi oveľa väčšiu kontrolu. Pribudlo totiž niekoľko režimov, pomocou ktorých môžete ovládať to, ktoré aplikácie vás môžu otravovať a ktoré na to naopak nebudú mať právo. Zapnúť si tak môžete všetky, len niektoré, alebo vypnúť úplne všetky notifikácie. Lollipop tak oficiálne ukončil boj s otravnými notifikáciami rôznych hier, s ktorými si mnohí nevedeli dať rady.

Z čoho som zatiaľ sklamaný je multitasking, resp. jeho nedostatok. Samsung možno neponúka zážitok z tak rýchleho tabletu, no na druhej strane ponúka lepší multitasking, resp. funkcie, ktoré z tabletu robia oveľa užitočnejšie zariadenie. Nexus 9 ponúka v podstate opäť to, čo telefóny. Po stlačení tlačidla pre prepínanie medzi aplikáciami sa skutočne budete vedieť len prepnúť medzi aplikáciami. Žiadne okienka vedľa seba, alebo čosi podobné. Ak chcete tablet hlavne na prácu, hľadajte inde, Nexus 9 má od ideálnej voľby aspoň zatiaľ veľmi ďaleko.

Čo sa mi naopak páčilo je schopnosť prilepiť aplikáciu tak, aby váš kamarát, alebo člen rodiny nemohol použiť žiadnu inú a to ani po vypnutí či zapnutí displeja. Ak teda nechcete, aby vám kamarát behal po emaily, alebo malá ratolesť opustila prednastavenú hru, vybranú aplikáciu či hru stačí pripnúť a máte vystarané.

 

nexus-9-vykon

Neistý výkon

Keď sme sa dozvedeli, že nový Nexus 9 ponúka 192-jadrový čip Tegra K1, ktorý v skutočnosti ponúka dve jadrá taktované na 2.3 GHz, potešili sme sa. Žeby konečne prvý Nexus s bezkonkurenčným výkonom? Bohužiaľ, aspoň zatiaľ nie.

Tegra K1 sľubuje obrovský výkon, hlavne pri hrách, pre ktoré bola navrhnutá. Väčšinu času na tablete však hry pravdepodobne nehráte a tak ma zaujímalo, ako si tento preslávený čipset poradí s jednoduchými úkonmi, akými sú otváranie aplikácií, prepínanie sa medzi nimi, atď. Práve tam motyka narazila na kameň a tabletu niekedy trvalo aj 2-3 sekundy, kým otvorí tú či onú aplikáciu.

Nedialo sa to pritom vždy. Raz sa napríklad Gmail otvoril takmer okamžite, inokedy mu to trvalo sekundu, dve. Práve takéto nepredvídateľné správanie ma privádza k presvedčeniu, že za to môže nedostatočná optimalizácia, na ktorej bude musieť Google ešte popracovať. Som ale presvedčený, že aktualizácia pre tablet dorazí skôr či neskôr.

Pri hraní hier sa tablet relatívne dosť prehrieval, pri pozeraní Full HD filmov som taký problém nemal, aj keď zariadenie nebolo úplne studené. Dobrou správou však je, že aj napriek tomu, že sa Tegra poriadne zohreje s hrami nebudete mať žiaden problém. Jej výkon je skutočne skvele vyladený pre hranie aj tých najnáročnejších hier a spomínaných 192 shader jadier sa cez všetky hry, ktoré som skúsil bez problémov prehrýzlo.

Benchmarky nie sú mojimi obľúbenými metrikami, keďže si nemyslím, že vám povedia celý príbeh. Ak by vás to však zaujímalo, tak Nexus 9 dosiahol takéto skóre. AnTuTu: 57 113, Quadrant: 15 286, Vellamo Meta: 2 903, Vellamo Browser: 6 229, Sunspider: 932.4, Geekbench 3 (single-core): 1 956, Geekbench (multi-core): 3 297.

 

nexus-9-fotoaparat-1200-w

Kto fotí tabletom?

Čo povedať k fotoaparátom na tablete. Nikdy som nebol ich veľkým fanúšikom a jediné rozumné využitie, ktoré mi napadá je počas video hovoru. Prehovoril som sa a tablet som zobral do záhrady, kde som nafotil fotografie, ktoré si môžete pozrieť nižšie.

Jeho zadný 8 Mpx fotoaparát je adekvátny pre to, čo od tabletu potrebujete. Príležitostná fotografia či video mu tak nerobí žiaden problém, no s novšími smartfónmi sa zrovnávať pochopiteľne nemôže. Predný fotoaparát hravo poslúži pre Skype, alebo selfie pri ktorých budete vyzerať skutočne zvláštne. Každopádne, ak by ste fotoaparát potrebovali, je tam, je decentný, no zázraky od neho nečakajte.

IMG_20141109_135611
IMG_20141109_135738
IMG_20141109_135755
IMG_20141122_120932
IMG_20141122_120945
IMG_20141122_120957
IMG_20141122_121029
IMG_20141122_121130
IMG_20141122_121150
IMG_20141122_121200

 

Dosť šťavy na poriadne náročný deň

Nakoniec sa dostávam k batérii, na ktorú sa pýtal asi najväčší počet ľudí. V kovovej konštrukcii sa skrýva 6 700 mAh Li-Po akumulátor, ktorý sa o zariadenie dokáže postarať aj niekoľko dní. Dosť však záleží, ako intenzívne tablet používate. Ak ste ako ja a tablet využijete pred spaním a pri návšteve toalety (nesmejte sa, určite to nerobím len ja), batéria vám vydrží aj niekoľko dní. V mojom prípade tablet hravo zvláda tri až štyri dni, no ako som spomenul, tablet až tak intenzívne nevyužívam.

nexus-9-screenshot-lollipop-7-1200-w nexus-9-screenshot-lollipop-8-1200-w

Ak ho však skutočne zamestnáte, čakajte výdrž okolo dvoch dní, čo je na tablet s deväť palcovým displejom s rozlíšením 2 048 x 1 536 viac než dobré. V porovnaní s ostatnými tabletmi, ako napríklad konkurenčným iPad Air 2 či Galaxy Tab S a LG G Pad 8.3 toho Nexus 9 zvláda podstatne viac.

Spýtali ste sa nás aj na dobu nabíjania. Pomocou pribalenej nabíjačky sme ho z nuly na sto percent dokázali nabiť za niečo vyše štyroch hodín, čo je na tak veľkú batériu výborný výsledok.

 

Slovo na záver

Nexus 9 je prvý počin HTC, čo sa tabletov týka, po veľmi dlhej dobe. Veľmi rád by som povedal, že ma ich zariadenie uchvátilo, no to by som klamal nie len vám, ale aj samému sebe. Od taiwanského výrobcu som očakával špičkovú konštrukciu, ktorá sa bohužiaľ nekonala.

Je dôležité poznamenať, že aj v prípade Nexus 9 platí pravidlo – „nesúď knihu podľa obalu.“ Vo vnútri je to skutočne výkonný tablet, ktorý je postavený na najschopnejšom mobilnom operačnom systéme tejto planéty.

Nemyslím si však, že sa hodí bežnému zákazníkovi, ktorý od zariadenia očakáva všetky zaujímavé funkcie, ktoré ponúka napríklad Samsung, LG či iní výrobcovia. Nexus 9 sa skôr hodí fanúšikom Google a hlavne čistého Androidu, čo je pri zariadeniach radu Nexus viac menej nepísaným pravidlom.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Google Nexus 9 nájdete na Recenzie.SME.sk