Úvod Novinky Prvý mobil, hands-free alebo auto telefón. Pozrite si najväčšie míľniky spoločnosti Motorola

Prvý mobil, hands-free alebo auto telefón. Pozrite si najväčšie míľniky spoločnosti Motorola

9

Vznik spoločnosti pod dnes známym názvom Motorola sa datuje do roku 1928, kedy vznikla pod pomenovaním Galvin Manufacturing.

Až zakladatelia spoločnosti, Paul Galvin, Joseph E. Galvin a Sawn Hamme prišli s názvom Motorola, keď sa ich firma začala okrem iného venovať aj výrobe a vývoji autorádií. Značka Motorola sa síce používala už od 30. rokov, no oficiálny názov bol prisvojený až v roku 1947.

Motorola od svojho vzniku zamestnávala tisíce ľudí a jej produkty či už prostredníctvom obrovského množstva patentov alebo technológií majú dosah na väčšinu obyvateľov vyspelých krajín sveta.

Momentálne je Motorola v rukách nového vlastníka, čínskej spoločnosti Lenovo, ktorá ju získala z rúk spoločnosti Google. Tá si ponechala len patentové portfólio.

Pozrite sa na najdôležitejšie míľniky a úspechy spoločnosti Motorola od jej vzniku až po súčasnosť.

Handie-Talkie

handie-talkie-1940-800-1Je jasné, že v minulosti aj dnes idú všetky najnovšie vynálezy techniky najskôr do armády.

Práve tam vďaka spoločnosti Motorola nahradili veľké komunikačné terminály prenosnými rádiovými prístrojmi a jednalo sa vlastne o dvojsmerné rádio napájané batériou o hmotnosti približne 2,3 kilogramu.

Vysielačka sa stala štandardom ako pre pechotu tak výsadkárov po tom, ako Spojené štáty americké vstúpili v roku 1941 do vojny.

 

 

 

Prvý autotelefón

car-radiotelephone-1946-800-1

Zatelefonovať si z auta je dnes úplnou samozrejmosťou, no v minulosti to tak nebolo.

Po tom, čo Motorola vybavila armádu komunikačnou technológiou začala budovať v roku 1946 mobilnú infraštruktúru aj pre komerčný spotrebiteľský trh. Vďaka Bellovmu telefónu a technológii Motoroly otestovali v roku vôbec prvý rádiový autotelefón.

Inžinieri zatelefonovali z auta v Chicagu svojim kolegom do New Jersey a Kanady. Už vtedy si vývojári a inžinieri uvedomovali výhody bezdrôtového prenosu hlasu oproti bežnej pevnej linke.

Prvý mobilný telefón

motorola_dynatac (1)Už v roku 1973 Motorola testovala svoj prvý prenosný komunikačný systém s názvom DynaTAC (DYNamic Adaptive Total Area Coverage).

O prvý mobilný telefonát sa postaral vynálezca Martin Cooper, trvalo však ďalších desať rokov, kým sa na trhu objavil vôbec prvý mobilný telefón.

Písal sa rok 1983 a mobilný telefón Motorola DynaTAC 8000X bol dostupný za cenu takmer 4000 dolárov a vážil takmer 800 gramov.

 

Hands-free

vehicular-speaker-phone-800-1

Ako sa telefóny zdokonaľovali, spoločnosť si uvedomovala, že manipulovanie s vtedy veľkým telefónom počas šoférovania nie je zrovna komfortné a ani bezpečné.

Motorola tak vytvorila inteligentný systém Vehicular Speaker Phone, ktorý bol kompatibilný s ich DynaTAC zariadeniami a jednalo sa vlastne na vtedajšie pomery o malý reproduktor s mikrofónom, ktorý bol umiestnený v blízkosti vodičovej hlavy ako na fotografii vyššie.

Motorola Bravo

Motorola_Bravo_Express (1)V roku 1986 si mobilný telefón mohol dovoliť málokto a preto Motorola vyrukovala so zariadením Bravo.

Jednalo sa o pager, ktorý ste mali pripnutý napríklad na nohaviciach a jedinou jeho úlohou bolo zobrazenie čísla osoby, ktorá sa snažila s vami dostať do kontaktu.

Vy ste sa už len potom odobrali k najbližšej telefónnej ústredni alebo pevnej linke a zavolali ste späť na číslo. Bolo to kompromisné a zároveň veľmi populárne riešenie.  Takto mal skoro každý akýsi druh mobilného telefónu vo vrecku.

Ďalší mobil

MicroTAC

Prvý mobilný telefón Motoroly bol obrovský a asi niekedy v tej dobe vzniklo pomenovanie „tehla“. Výrobca sa teda rozhodol pre inováciu a v roku 1989 spoločnosť uviedla jeden z najmenších a najľahších mobilných telefónov vtedajšej doby.

MicroTAC 9800X vážil približne 350 gramov a jeho cena sa pohybovala na úrovni 2300 dolárov. Stále sa tak jednalo o luxusný tovar, ktorý bol mimo dosahu bežného obyvateľstva.

Véčko

2006P0046Aj trend štýlových vyklápačiek má na svedomí Motorola. Ďalším, zase dokonalejším mobilných telefónom v rade bol StarTAC a svetlo sveta uzrel v roku 1996.

Tento mobilný telefón stál cez 1000 dolárov a teda ho stále vlastnil len málokto, významný pokrok však nastal v oblasti váhy. 120 gramov už bolo naozaj znesiteľných.

 

 

 

Žiletka

razr-v3-3up-800-1

Takúto prezývku si vyslúžil mobilný telefón Motorola RAZR V3 vďaka veľmi tenkému a pevnému telu. To bolo zhotovené z horčíka a hliníka, a z mobilu sa stal hit.

Od roku jeho vzniku, 2004 do roku 2006 sa ich predalo cez 50 miliónov kusov a podľa analytikov z NPD bol RAZR V3 najpredávanejší mobilný telefón roku 2008. Štyri roky po jeho vydaní.

ATRIX 4G

motorola-atrix_dock-main-lgV roku 2011 Motorola uviedla ATRIX 4G. Jednalo sa o akési all-in-one zariadenie s dvojjadrovým procesorom, ktoré mohlo slúžiť nie len ako smartfón ale aj ľahký notebook či multimediálne centrum.

Smartfón ste jednoducho umiestnili do HD dockovacej stanice a razom ste mali notebook alebo veľkú obrazovku na prezentáciu fotografií a materiálov zo smartfónu. Pre vyššiu bezpečnosť dokonca nechýbal ani snímač odtlačkov prstov aj keď samotné skenovanie nebolo príliš spoľahlivé.

Moto X

moto-x-2-hero

Koncom roka 2011 Motorolu kúpil Google a nastal čas začať pracovať na novom reprezentatívnom smartfóne značky. Výroba a vývoj sa presťahovali do bývalého závodu Nokie v Texase, odkiaľ v roku 2013 vyšiel smartfón Moto X.

Pri jeho výrobe sa zamerali na kvalitu pred kvantitou, pričom si zachoval veľmi rozumnú predajnú cenu a vysokú mieru individuality. Mohli ste si totižto zariadenie prispôsobiť podľa svojich predstáv. Množstvo farieb, krytov, materiálov ako drevo, látka, plast…zariadenie Moto X bolo unikátne a zožalo úspech.

Moto X po druhé

Screenshot 2014-09-16 at 4.26.09 PMLogicky po úspechu prvej generácie Motoroly Moto X musela prísť generácia druhá. To už bola spoločnosť Motorola v rukách nového vlastníka, čínskeho Lenova a vznikli mierne obavy a kvalite zariadenia alebo jeho „softvérovej čistote“.

Nová Motorola Moto X je väčšia, rýchlejšia, výkonnejšia, ešte viac prispôsobiteľná…a úspešnejšia ako prvá generácia.

 

 

 

Nexus 6

Google_Nexus_6_by_Motorola

Motorola v smartfónových úspechoch z posledných rokov pokračuje a pre Google vyrobila nový Nexus 6. Je silne inšpirovaný práve druhou generáciou Moto X s tým markantným rozdielom, že disponuje takmer 6 palcovým Quad HD displejom.

O úspechu tohto zariadenia taktiež nikto nepochybuje a momentálne sa pomaly ale isto objavuje v obchode Google Play postupne po všetkých podporovaných krajinách.

Vlastnili ste alebo vlastníte nejaké zariadenie od Motoroly? Boli ste alebo ste s ním spokojní?  

zdroj: engadet