Úvod Konkurencia Apple Porovnanie najlepších telefónov roku 2014: Ktorý sa najviac oplatí?

Porovnanie najlepších telefónov roku 2014: Ktorý sa najviac oplatí?

59

máme za sebou takmer celý rok 2014 a tak nastal čas obzrieť sa za uplynulými mesiacmi a porovnať to najlepšie, čo nám priniesli. Ak teda chcete vedieť, ktorý smartfón sa najviac oplatí, ste na správnom mieste.

Jednoznačná odpoveď samozrejme neexistuje, no snažili sme sa objektívne vybrať najlepších zástupcov z každej kategórie a pozerali sme pritom hlavne na cenu.

Kompaktné smartfóny

(do 5 palcov)

Sopmedzi bojovníkov v ľahkej váhe jednoznačne vyhráva japonská Sony Xperia Z3 Compact. Predstavená bola nedávno spolu s novou vlajkovou loďou Xperia Z3 a ponúka solídne špecifikácie spolu s kompaktnými rozmermi. Navyše vďaka certifikácii IP 68 nemá problém s vodou či prachom. Xperia Z3 Compact ponúka výkonný štvorjadrový procesor Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz, 2 GB pamäte RAM a grafický čip Adreno 330, ktorý si bez problémov poradí s akoukoľvek hrou. Z3 Compact ponúka 4,6″ HD (1280 x 720p) TRILUMINOUS displej s krásnymi farbami. Potešia aj predné stereo reproduktory a skvelá výdrž batérie.

Sony Xperia Z3 Compact môže byť vaša už od 393 eur.

Okrem Xperie Z3 Compact je od januára na trhu aj staršia Xperia Z1 Compact. Tá bola predstavená v januári na CES 2014. Rozmery tela má prakticky rovnaké ako Z3 no je hrubšia a ponúka iba 4,3 “ displej, rovnako s HD (1280 x 720p) rozlíšením. Ďalším rozdielom oproti novšej verzii je procesor Snapdragon 800 s taktom 2,2 GHz, monoreproduktor na spodnej strane a menšia 2 300 mAh batéria, ktorá však tiež ponúkne solídnu výdrž.

Sony Xperia Z1 Compact dostanete už od 282 eur.

Vpravo Xperia  Z3 Compact, vľavo Xperia Z1 Compact
Vpravo Xperia Z1 Compact, vľavo Xperia Z3 Compact

Veľké smartfóny

(do 5,49 palcov)

Konkurencia medzi stredne veľkými smartfónmi je obrovská a vybrať ten najlepší bolo pre nás ťažké. Nakoniec sme však opäť siahli po japonskej značke Sony, konkrétne vám odporúčame Xperiu Z2. Tento smartfón momentálne čo sa týka ceny pomeru cena-výkon vo svojej kategórii prakticky nemá konkurenciu. Navyše ponúka, podobne ako ostatné vlajkové lode od Sony, odolnosť voči vode a prachu (konkrétne IP 58).

V Sony Xperia Z2 nájdete štvorjadrový procesor Snapdragon 801 s taktom 2,3 GHz a až 3 GB pamäte RAM. Sekunduje mu grafický čip Adreno 330. Na výkon sa teda sťažovať nedá. Zaujímavo vyzerá aj 21 Mpix fotoaparát s novou optikou, ktorý predstihol veľkú časť svojej konkurencie. Potešia aj predné stereo reproduktory a Android 4.4.4 Kitkat, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro vystrieda 5.0 Lollipop.

Sony každý polrok predstavuje novú vlajkovú loď a stará potom poriadne zlacnie. Vzhľadom na to, že na trhu je Xperia Z3, Sony Xperia Z2 kúpite už od 366 eur.

Sony Xperia Z2

Na trhu sa však nachádza aj niekoľko ďalších výborných zariadení, ktoré by ste nemali prehliadnuť. Nedávno nás všetkých ohromil Meizu MX4. Tento 5,4″ smartfón s full HD (1 920 x 1 152p) displejom ponúka okrem skvelých špecifikácií aj úžasný dizajn (ktorý sa tak trochu podobá na nové iPhony, my vieme). Každopádne, Meizu MX4 už na Slovensku ponúka jeden obchod a to za 420 eur za 16 GB a 459 eur za 32 GB verziu. Kupujte však iba na vlastné riziko, keďže rozhodne nejde o slovenskú distribúciu a nie sú vylúčené ani problémy pri prípadnej reklamácii.

Meizu MX4

To isté platí pre delo z Číny s názvom Xiaomi Mi4. Tento smartfón s 5″ full HD displejom a skvelými špecifikáciami na Slovensku zoženiete za 409 eur. Smartfón je kvalitne spracovaný a ponúka iba to najlepšie, neexistuje však žiadna oficiálna slovenská distribúcia. odporúčame teda byť opatrní.

Xiaomi-MI4

V prípade, že až tak nehľadíte na cenu a radi si priplatíte za dobrý dizajn, odporúčame vám HTC One M8. Tento smartfón ponúka kvalitné špecifikácie a nádhernú unibody konštrukciu. Niekomu by však mohol vadiť len 4 Mpix fotoaparát ktorý je prispôsobený tak, aby dokázal pekne fotiť aj v tme. Ak vám ale nevadí nižšie rozlíšenie, neváhajte.

HTC One M8

Ak ste fanúšikmi Samsungu, jednoznačne odporúčame Galaxy S5. Tento smartfón okrem iného disponuje certifikáciou IP 67 vďaka čomu ho môžete ponoriť pod vodu a na zahodenie nie sú ani niektoré funkcie od Samsungu. Napríklad skutočný multitasking alebo Ultra Power Saving mód, vďaka ktorému telefón vydrží hodiny aj keď batéria je už takmer vybitá.

Galaxy-S5

Obrovské smartfóny

(nad 5,5 palcov)

Tento rok výrazne vzrástol dopyt po veľkých smartfónoch, takzvaných phabletoch. Konkurencia v tejto kategórii je obrovská a preto nebolo jednoduché vybrať ten najlepší a najvýhodnejší smartfón. V poslednej dobe prišlo na trh niekoľko zaujímavých kúskov. Myslíme hlavne na Samsung Galaxy Note 4, Nexus 6, Lenovo VIBE Z2 Pro a Huawei Honor X6 prípadne iPhone 6 Plus. Cena týchto zariadení je však zatiaľ privysoká na to, aby sme vám ich odporučili. Ak však nehľadíte na peniaze a máte záujem o veľký a výkonný mobil, skúste sa poobzerať v týchto vodách (možno budete mať problém s dostupnosťou, Nexus 6 a Huawei Honor X6 ešte na Slovensko nedorazili).

Každopádne, najvýhodnejšou kúpou je samozrejme OnePlus One. Teda, ak si viete zohnať pozvánku. Slovenské e-shopy totiž tento lacný a výkonný telefón predávajú vysoko nad cenou, konkrétne za 355 eur za 16 GB a 446 eur za 64 GB verziu. Majte na pamäti, že OnePlus One nemá slot na microSD kartu, 16 GB verziu teda odporúčame len tým, ktorí si doň neplánujú nainštalovať veľký počet aplikácií.

oneplus-one

Nakoniec sme vybrali LG G3. Tento skvelý smartfón od kórejského výrobcu ponúka 5,5″ QHD (2 560 x 1 440 pixelov) displej, ktorý však, čo sa týka jasu, nepatrí k najlepším. Zaujímavý je aj procesor Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz. Menší problém by však mohol nastať pri hraní graficky náročných hier. LG G3 tiež ponúka kvalitný 13 Mpix fotoaparát, ktorý je opticky a softvérovo stabilizovaný. Ten kvôli bleskovému zaostreniu používa laser. Nakoniec, LG G3 je napriek veľkému displeju relatívne kompaktný. Jeho bočné rámiky sú skutočne minimálne. Ako bonus môžete vnímať vymeniteľnú 3 000 mAh batériu a slot pre microSD kartu.

LG G3 sa predáva v dvoch variantoch. V 16 GB verzii stojí od 374 eur (2 GB RAM)  a za 32 GB dáte minimálne 423 eur (3 GB RAM). My však rozhodne odporúčame drahšiu iteráciu kórejskej vlajkovej lode, keďže pri nej dostanete okrem 16 GB internej pamäte navyše aj 1 GB pamäte RAM, ktorý sa vám rozhodne zíde.

LG G3

Ostatné systémy

Sme síce AndroidPortal, ale nezabúdame ani na našich fanúšikov z rád používateľov iOS či Windows Phone. Rozhodli sme sa teda napísať pár riadkov aj pre nich.

Používateľom produktov od firmy Apple odporúčame iPhone 5S (32 GB) so štvorpalcovým displejom, iPhone 6 (64 GB) s 4,7″ displejom alebo iPhone 6 Plus (64 GB) s 5,5″ displejom. Vyberte si podľa toho, aký veľký displej chcete. Všetky tri smartfóny ponúkajú v podstate to isté, i keď iPhone 5S trochu zaostáva výkonom a má starší fotoaparát. Rozlíšenie však ostalo na 8 Mpix.

Všetky iPhony

Ak máte záujem o smartfón s operačným systémom Windows Phone, veľký výber nemáte. Najviac sa podľa nás oplatí Nokia Lumia 930 s 5″ Super AMOLED displejom a kvalitnými špecifikáciami. Najzaujímavejší je však fotoaparát PureView s rozlíšením 20 Mpix. Na Nokiu Lumiu 930 zaplatíte minimálne 385 eur.

Spomedzi phabletov vyniká Nokia Lumia 1520 so 6″ full HD displejom. Bol však predstavený už minulý rok a teda do tohto článku nepatrí.

Nokia Lumia 930

Slovo na záver

Je jasné, že v roku 2014 bolo predstavených oveľa viac skvelých smartfónov a nie všetky sa zmestili do tohto článku. Snažili sme sa vybrať tie najlacnejšie varianty zo slovenskej distribúcie, pri ktorých by nemali byť problémy s reklamáciou alebo kvalitou zariadenia.

Ktorý smartfón predstavený v tomto roku je podľa vás najlepší? Napíšte svoj názor do komentárov.