Úvod Výrobcovia Nokia Nokia práve predstavila N1 – Android tablet, ktorý vyzerá ako iPad mini

Nokia práve predstavila N1 – Android tablet, ktorý vyzerá ako iPad mini

36

Nokia je späť! Po správach, že s výrobou telefónov sme sa s ňou lúčili, ale ako to tak vyzerá, fínsky výrobca mal úplne iné plány. Sedem mesiacov po tom, ako časť svojej spoločnosti za 7,2 miliárd dolárov predal Microsoftu predstavili svoje nové zariadenie. Jedná sa o tablet Nokia N1.

Podobne ako Xiaomi, aj Nokia si požičala dizajn od konkurenčného Apple a tablet sa tak podobá na úspešný iPad mini. Nokia N1 disponuje 7,9-palcovým displejom s rozlíšením 2 048 x 1 536. Nokia si dokonca vybrala jednoliatu konštrukciu z hliníka. Tam to však nekončí.

Nokia N1 je s tabletom od Apple takmer identická. Svedčí o tom aj umiestnenie fotoaparátu, tlačidiel či vstupu pre slúchadlá. Rovnako dokonca vyzerá aj spodná časť zariadenia, ktorá disponuje úplne rovnakými dierkami pre reproduktor. To, čo sa vám môže zdať ako port Lightning konektor je v skutočnosti jedna z prvých implementácii obojstranného USB type C. Implementácia nového USB je len prvá z mnohých vecí, vďaka ktorým je novinka od Nokie zaujímavá.

Displej na Nokia N1 je plne laminovaný, čo sa o iPad mini 3 povedať nedá. N1 je hrubá len 6,9 milimetrov a váži 318 gramov, vďaka čomu je tenšia a ľahšia než konkurencia od Apple. Čo je zvláštne je to, že Nokia je hrdá na celkový dizajn zariadenia, špeciálne krycie sklíčko fotoaparátu, ktoré kopíruje zakrivenie konštrukcie tabletu.

Jediné veci, v ktorých sa dizajnovo novinka od Nokie od iPad mini líši je chýbajúce hardvérové tlačidlo, viac zaoblené hrany zariadenia a Apple logo. To je všetko. Nokia svoj tablet bude dokonca predávať v dvoch prevedeniach a uhádli ste, budú identické k tým, ktoré ponúka Apple. Webstránka Nokie, ktorá promuje nový tablet taktiež vyzerá podozrivo podobne k Apple.com. Medzi ďalšie špecifikácie patrí štvorjadrový procesor Intel Atom Z3580 s jadrami o takte 2.4 GHz, 2 GB operačnej pamäti RAM a 32 GB vnútornej pamäti.

Tablet beží na stock verzii Android 5.0, teda inými slovami, bez akejkoľvek nadstavby. Nokia však tablet vybaví svojím „Z Launcherom.“

„Začali sme hľadať, no nenašli sme žiadne kvalitné Android tablety,“ povedal Brook Eaton, riaditeľ Z Launcheru od Nokie. „Máme tak krásny, jednoduchý a elegantný Z Launcher. Preto sme zostrojili zariadenie, ktoré je tak isto postavené na podobných princípoch.“ Presne to spravila Nokia. Postavila nový tablet, aby mohla dostať svoj Z Launcher do rúk väčšieho počtu ľudí.

Nový tablet Nokia N1 vyrobí Foxconn, fínsky výrobca si okrem iného licencuje ako dizajn, tak aj značky Nokia a Z Launcher. Nový tablet by sa mal najskôr dostať na čínsky trh, neskôr do Ruska a vybraných európskych krajín. Dostupný by mal byť okolo 19. februára za 249 dolárov. Pozrite si video, v ktorom ho Nokia približuje a fotografie nižšie, na ktorých môžete preskúmať jeho dizajn.

nokia-n1-1
Nokia si zvolila 7,9-palcový plne laminovaný displej s rozlíšením 2 048 x 1 536
nokia-n1-2
Na zadnej strane sa nachádza len fotoaparát a logo Nokie
nokia-n1-4
Tablet bude dostupný v striebornom (vľavo) a šedom (vpravo) prevedení
nokia-n1-5
Umiestnenie fotoaparátu a hardvérových tlačidiel je rovnaké ako na iPad mini
nokia-n1-6
Nokia N1 je hrubá len 6,9 milimetra a váži 318 gramov. Je tak tenšia aj ľahšia než konkurenčný iPad mini
nokia-n1-8
Vo vnútri N1 sa nachádza veľká 5 300 mAh batéria
nokia-n1-9
Na spodnej strane sa nachádza port pre nový type-C USB konektor
nokia-n1-10
Pre tablet bude dostupné aj „smart“ puzdro, podobné tomu, ktoré ponúka Apple
nokia-n1-11
Nokia N1 beží na čistom Android 5.0 Lollipop so Z Launcherom
nokia-n1-12
Nový obojstranný type-C konektor

nokia-n1-3 nokia-n1-7

Zdroj: TV