Úvod Aplikácie Čech na Facebooku urazil policajta: Neoprávnene dostal pokutu vo výške 10 000...

Čech na Facebooku urazil policajta: Neoprávnene dostal pokutu vo výške 10 000 Kč

10

Žijeme v dobe, v ktorej veľkú časť našich názorov na spoločnosť, služby, vzťahy a iné aspekty každodenného života vyjadrujeme na sociálnych sieťach. Či už chcete niekoho pochváliť, alebo naopak kritizovať, je dosť veľká pravdepodobnosť, že tak spravíte na Facebooku. Práve to takmer vyšlo poriadne draho jedného Čecha, ktorý sa vo svojom statuse vulgárne vyjadril na adresu poručíka, ktorý riešil jeho trestnú vec.

Podľa servera Mediálne svojim statusom „znižoval autoritu policajného orgánu, ohrozoval dôveru v jeho činnosť a znižoval vážnosť a dôstojnosť jeho funkcie.“ Polícia sa tak rozhodla, že na základe takéhoto vyhodnotenia statusu si pán zaslúži pokutu 10 tisíc českých korún, čo je v prepočte približne 362 eur.

Samozrejme, s pokutou, ktorá je založená na statuse, ktorý bol umiestnený na Facebooku by sa zmieril len málokto. Muž sa teda rozhodol, že pokutu zažaluje na nižšom súde, no Obvodný súd pre Prahu 9 jeho sťažnosť odmietol. Pokutu však znížil na polovicu, teda na 5 000 Kč, resp. 181 eur.

Ani to ho neodradilo sťažovať sa ďalej a tak sa obrátil na Ústavný súd ČR, ktorý sa pokutovaného muža v utorok zastal a pokutu úplne zrušil. Podľa súdu bola totiž pokuta neústavná. Podľa všetkého totiž polícia odignorovala fakt, že aj na Facebooku sa správy môžu zdieľať privátne, ako aj verejne. Nepostupovala tak podľa Trestného poriadku.

Zdroj: M