Úvod Novinky Tento bizarný príbeh vás dostane: Starenka (75) išla „na drevo,“ od internetu...

Tento bizarný príbeh vás dostane: Starenka (75) išla „na drevo,“ od internetu pílkou odrezala tri štáty

48

Čítali ste niekedy lepší začiatok k príbehu? Pochybujeme! Ešte pred tromi rokmi 75-ročná dôchodkyňa v troch štátoch zapríčinila internetový chaos po tom, ako sa do lesa vybrala „na drevo.“ Určite vás neprekvapí, že v lese nehľadala len drevo, ale čokoľvek, čo by mohla odniesť do zberu. Do oka jej padol optický kábel, ktorý svojou pílkou na drevo prerezala.

Od internetu tak odpojila celé Arménsko, časť Gruzínska a časť Azerbajdžanu. „Išla som na drevo, neviem čo to je internet,“ vysvetľovala situáciu polícii.

Čo je dosť tragické je fakt, aké krehké je pripojenie na internet niekoľkých štátov. Len jediný kábel totiž zásoboval celé Arménsko a veľké časti dvoch ďalších štátov. V Arménsku bez pripojenia ostali poskytovatelia ako ArmenTel, FiberNet Communication a GNC-Alpha. Až 90% ľudí platiacich si v Arménsku za internet museli pretrpieť 5 až 12 hodinový výpadok.

Sedemdesiatpäť ročná starenka z Gruzínska, Hajastan Šakarianová sa neskôr k svojmu činu priznala. Polícia voči nej vzniesla obvinenie, ktoré môže skončiť až tromi rokmi vo väzení za poškodzovanie cudzej veci. „Nerozumiem tomu, ako sa tej dáme podarilo kábel nájsť a poškodiť. Má totiž robustnú ochranu a podobné prípady sú extrémne vzácne,“ skonštatoval zástupca majiteľa optického káblu, spoločnosti Georgian Railway Telecom.

Na príbeh upozornil server noviny.sk.

Zdroje: N, iD, TG, PM, M