Úvod Novinky Americké ministerstvo spravodlivosti: Šifrovanie telefónov pomôže akurát tak vrahom!

Americké ministerstvo spravodlivosti: Šifrovanie telefónov pomôže akurát tak vrahom!

23

Ministerstvo spravodlivosti USA je presvedčené, že šifrovanie v našich mobilných telefónoch je na tak pokročilej úrovni, že to pre niekoho z nás môže znamenať tragédiu.

Podľa servera The Wall Street Journal sa Američania obávajú toho, že polícia nebude schopná skontrolovať telefóny podozrivých ľudí. Americké ministerstvo spravodlivosti dokonca zašlo až tak ďaleko, že kvalitné šifrovanie v mobiloch uviedli ako dôvod smrti dieťaťa.

Spotrebitelia si však od spoločností vyprosili lepšie zabezpečenie, ktoré by ochránilo naše súkromie. Apple a Google však prišli s tak dobrými riešeniami, že k informáciám sa nedokážu dostať ani vtedy, keby chceli. Podľa amerických úradov je to krok zlým smerom, ktorý môže pomôcť akurát tak zlým ľuďom.

Úrady si od veľkých spoločností, akými sú Google či Apple často pýtajú určité informácie, ktoré im doteraz boli bežne poskytované. S novým šifrovaním však spoločnosti zašifrované informácie jednoducho nedokážu rozšifrovať.

James Cole z amerického ministerstva spravodlivosti predostrel nasledujúci scenár, ktorý sa podľa nich skôr či neskôr stane:

Niekedy v budúcnosti zomrie dieťa a jediné čo bude vedieť polícia skonštatovať  je to, že by ho dokázali zachrániť a jeho vraha chytiť, ak by mali možnosť nazrieť do určitého telefónu.

Mali by sme teda cítiť vinu? V diskusii nižšie nám dajte vedieť, aký názor na to máte.

Zdroje: TB, WSJ