Úvod Konkurencia Apple Elektromagnetické žiarenie v telefónoch: Viete aký limit nám škodí a čo všetko...

Elektromagnetické žiarenie v telefónoch: Viete aký limit nám škodí a čo všetko spôsobuje?

29

Počuli ste už niekedy o SAR? Je to skratka pre „Specific Absorption Rate,“ alebo po našom „Špecifickú mieru absorpcie.“ Táto hodnota sa pri telefónoch udáva z toho dôvodu, že symbolizuje akú vysoké elektromagnetické žiarenie produkuje ten či onen model. SAR je jedna z mnohých vecí, ktoré kontroluje americký úrad FCC predtým, než produkt schváli a umožní tak jeho uvedenie na trh.

Z krátkeho googlenia sa okamžite dá zistiť, čo spôsobuje vysoké žiarenie. Tu je krátky úryvok: „Nadmerne veľká absorpcia by mohla v spôsobiť zvýšenie teploty v tkanivách, napr. mozgu, a nepriaznivo ovplyvniť činnosť tkanív a orgánov v týchto oblastiach. Boli pozorované rôzne neurologické účinky RF polí, napr. RF polia vyžarované mobilnými telefónmi môžu ovplyvniť činnosť mozgu a to najmä pri úlohách, ktoré vyžadujú pozornosť a manipuláciu s informáciami v pamäti.“ – posterus.sk.

radiacia

Vľavo: termografický obraz hlavy bez radiácie z telefónu; Vpravo: Po 15 minútach hovoru

Legálny limit pre hodnotu SAR je 1,6 wattov na kilogram (W/kg), pričom hodnota SAR pri iPhone 6 je 1,59 W/kg. Je to teda poriadne tesné. Pre porovnanie si nižšie môžete pozrieť hodnotu SAR pri najpopulárnejších Android zariadeniach.

Pozn. red.: Po upozorneniach v komentároch pridávame informáciu o tom, že v Európe je limit pre SAR až 2.0 W/kg. Hodnoty európskych modelov sú uvedené vedľa tých amerických a náležite označené.

  • LG G3: 0,99 W/kg (US) / 0,29 W/kg (EU)
  • Samsung Galaxy Note 3: 1,07 W/kg (US) / 0,36 W/kg (EU)
  • Samsung Galaxy S5: 1,28 W/kg (US) / 0,56 W/kg (EU)
  • Samsung Galaxy Note 4: 1,2 W/kg (US) / neznáme (EU)
  • HTC One (M8): 1,29 W/kg (US) neznáme (EU)
  • LG G2: 1,44 W/kg (US) / 0,41 W/kg (EU)
  • Sony Xperia Z3 Compact: 1,45 W/kg (US) / 0,99 W/kg (EU)

Zdroje: PA, P