Úvod Smartphony Aktualizácie PREHĽAD: Dostane moje zariadenie aktualizáciu na Android 5.0 Lollipop?

PREHĽAD: Dostane moje zariadenie aktualizáciu na Android 5.0 Lollipop?

90

Google dnes konečne predstavil novú verziu Android s označením Android 5.0 Lollipop. Nezvyčajne poskytol aj tzv. ‚preview‘ verziu, vďaka ktorej si ju mohli majitelia Nexus 7 (2013) a Nexus 5 vyskúšať pred všetkými ostatnými. Takmer všetkým je teda jasné, že prvá zastávka Android 5.0 Lollipop bude práve pri zariadeniach s označením Nexus. Čo však ostatné telefóny? Môžeme očakávať, že taktiež dostanú aktualizáciu, alebo na ňu môžu rovno zabudnúť?

Pre niektorých z nás bude možnosť nosiť vo vrecku najnovší Android znamenať kúpu nového zariadenia, niektorí z nás ho dostanú v rámci aktualizácie či už priamo od Google, alebo výrobcu, ktorý sa stará aj o svoje staršie zariadenia.

Poďme sa pozrieť na krátky prehľad a hlavne predpoklad, keďže zatiaľ nie je potvrdené takmer nič.

 

android-l-7-630-w

Zariadenia od Google

Medzi zariadenia od Google radíme hlavne Nexusy a Google Play edície zariadení. Keďže sa na Slovensku Google Play edície telefónov zatiaľ kúpiť nedajú, zameriame sa na Nexusy. Zariadenia, ktoré sa s Android 5.0 Lollipop začnú predávať, ako napríklad nový Nexus 6 či Nexus 9 spomínať nebudeme.

Prvým zo zariadení, ktoré Android L získajú určite, je Nexus 5. Pre Nexus 5 existuje aj spomínaná „preview“ verzia Android L, čo by sa inými slovami dalo opísať ako taká „beta,“ ba dokonca „alpha“ verzia nového Androidu.

Aktualizácia: Google práve potvrdil, že aktualizáciu na Android 5.0 Lollipop dostane Nexus 4, Nexus 7 (2012) aj Nexus 10.

Čo sa tabletov týka, na Android L sa môže tešiť Nexus 7 (2013).

 

onem8-1-630-w

Zariadenia od HTC

Ak ste fanúšikmi zariadení od taiwanského výrobcu HTC a chcete vedieť, či vaše zariadenie dostane aktualizáciu na Android L, pozrite sa kedy bol predstavený One M7 a ten dátum si poznačte. Potom sa pozrite na dátum predstavenia vášho zariadenia. Ak bolo predstavené skôr, aktualizáciu pravdepodobne nedostane, ak o niečo neskôr, existuje dosť veľká pravdepodobnosť, že skôr či neskôr k nemu aktualizácia priletí.

Najnovší One M8 by mal aktualizáciu získať len 90 dní od dokončenia Android L, zvyšok zariadení aktualizáciu dostane o niečo neskôr.

 

lg-g3-30-630-w

Zariadenia od LG

LG je na tom, čo sa aktualizácií týka, pomerne zle. Z predchádzajúcich skúseností s ich aktualizáciami mnohí neočakávajú, že by LG pripravil aktualizáciu pre úspešný LG G2, nehovoriac o LG G Flex či Optimus Pro 2. Majitelia LG G2 by sa tak isto mali pripraviť na zaujímavú aktualizáciu a okrem toho by ich zariadenie malo získať aj používateľské rozhranie z novšieho LG G3.

Najnovšia vlajková loď LG, nový LG G3 aktualizáciu samozrejme dostane. Spoločnosť situáciu ohľadom svojich telefónov a softvéru rapídne zlepšila, takže nádej na aktualizáciu zvyšných zariadení stále žije.

 

motog4

Zariadenia od Motoroly

Motorola sa už ohľadom tejto otázky vyjadrila. Jej Moto X, Moto G a aj Moto E aktualizáciu na Android L určite získajú. Očakáva sa, že zariadenia od Motoroly dostanú aktualizáciu na Android L medzi prvými.

 

galaxy-note-4-630-w

Zariadenia od Samsungu

Dostávame sa k Behemotovi v podobe najväčšieho chrliča Android zariadení na planéte. Galaxy S5, aj Galaxy Note 3 aktualizáciu na Android L získajú hneď po jeho predstavení, resp. tak rýchlo, ako sa to len bude dať. Samsung potom svoju pozornosť upriami na Galaxy S4. Na aktualizáciu sa samozrejme môžu tešiť aj budúci majitelia Galaxy Note 4.

Čo sa týka „mini“ verzií, Galaxy S4 mini aktualizáciu pravdepodobne neuvidí, Galaxy S5 mini pravdepodobne áno, no výrobca zatiaľ nič nepotvrdil. Rovnaká situácia vládne aj medzi ďalšími Samsung zariadeniami, ktoré spadajú do kategórie mid-range a low-end. Veľa nádeje by sme im nedávali, no je možné, že Samsung zabojuje a pre niektoré z nich aktualizáciu pripraví.

V tabletovej hemisfére sa na aktualizáciu môžu tešiť majitelia Galaxy Tab 4 a majitelia tabletov radov Pro a Tab S. Zvyšok tabletov to má nahnuté a ak ich Samsung zaktualizuje, bude to len milé prekvapenie.

 

xperiaz2

Zariadenia od Sony

Jednou z najlepších spoločností, čo sa aktualizácií týka, je zaiste Sony. Koniec koncov, sú najväčšími prispievateľmi obsahu do AOSP a s vývojármi majú výborné vzťahy.

Predpokladá sa, že japonský výrobca pripraví aktualizáciu pre Xperia Z1, Xperia Z2 a pripravovanú Xperia Z3. Sony sa však bude snažiť zaktualizovať aj ďalšie zariadenia, ako napríklad obľúbenú Z1 Compact.

Do úvahy samozrejme prichádzajú aj ďalšie zariadenia od Sony, takže nemajte strach, hneď ako budeme vedieť viac vám o tom dáme vedieť.

 

Zvyšok zariadení

Sme si vedomí, že mnohí z vás používajú zariadenia, ktoré nevyrobil ani jeden z výrobcov vyššie. Bohužiaľ, informácie o plánoch pre aktualizáciu takýchto zariadení takmer vôbec neexistujú a len veľmi ťažko sa predpokladá, ktoré z nich by mohli dostať najnovší Android L.

To samozrejme neznamená, že ho nedostanú, len momentálne nevieme kedy a či vôbec sa tak stane. Predpoklady, ktoré sú založené na predchádzajúcich skúsenostiach sa tak len veľmi ťažko aplikujú. Situáciu ohľadom aktualizácie všetkých zariadení však budeme monitorovať.

Za prehľadom stojí server Android Central.