Úvod Novinky Android Privítajte Nexus Player, prvé Android TV zariadenie

Privítajte Nexus Player, prvé Android TV zariadenie

6

Prvý hardvér, ktorý pobeží na novej TV-platforme od Google, sa nazýva Nexus Player; zariadenie do obývačiek zároveň rozširuje populárnu rodinku Nexus, kde pribudol aj smartfón Nexus 6 či nadupaný tablet Nexus 9. Spraviť si z neho však budeme môcť aj hernú konzolu s prístupom k hrám vo virtuálnom obchode Google Play. 

Fyzickú výrobu Nexus Playerov dostala na starosti taiwanská spoločnosť ASUS. Novinka disponuje elegantným dizajnom, kruhovým tvarom (120x120x20) a taktiež prepracovaným hlasovým ovládaním. Stačí jednoducho iba stlačiť príslušné tlačidlo na originálnom diaľkovom ovládaní a zadáte hlasový povedel. Prvá Android TV tak za vás niečo vyhľadá v ponúkanom softvérovom alebo multimediálnom obsahu.

nexus_player_asus_3

Technické špecifikácie zdobí 4-jadrový Intel Atom s frekvenciou 1,8GHz; blesková WiFi 802.11ac 2×2 (MIMO) konektivita; micro-USB 2.0; Bluetooth 4.1; 1GB RAM; 8GB internej pamäte a aj HDMI výstup (1920×1080, 60Hz). Ak však nepoužívate WiFi router, nepoteším vás. Bez bezdrôtového pripojenia na internet si Nexus Player pravdepodobne takmer vôbec neužijete, nakoľko mu chýba slot na pripojenie prislúchajúceho káblu.

Herný ovládač v základnom balení po kúpe nenájdete. Predáva sa iba ako dodatočné príslušenstvo. S Android TV si bezdrôtovo prepojíte dokonca aj iOS zariadenie, Mac alebo Windows PC. Naskytne sa vám tak možnosť použiť pripojenú TV ako veľké zobrazovacie zariadenie.

nexus_player_asus_7

Domáca obrazovka navyše prispôsobuje zobrazované návrhy na filmy či YouTube videá podľa vašej predchádzajúcej aktivity. Medzi dostupnými aplikáciami nájdete napríklad také TuneIn rádio, VEVO, videá/hry/hudba od Google a aj Plex.

Platformu Android TV predstavil internetový gigant ešte v júni tohto roka. Prispôsobený operačný systém pre televízie je akousi modifikáciou Androidu z mobilných zariadení. Integráciu softvérovej novinky potvrdili spoločnosti ako Sony, Philips a Razr.

Nexus Player si budú môcť zákazníci pred-objednať už od 17. októbra za necelých 100 amerických dolárov. No a samozrejme, že cez Google Play vo vybraných krajinách.

5

 

Zdroj: google.com, theverge.com via tnw.co