Úvod Novinky Prečo si zaobstarať Nexus 6 a Nexus 9? Tu je zopár dôvodov

Prečo si zaobstarať Nexus 6 a Nexus 9? Tu je zopár dôvodov

17

Ste majiteľom starších Nexus zariadení a neviete, či sa vám oplatí kúpa smartfónu Nexus 6 či tabletu Nexus 9? No, je tu zopár dôvodov, o ktorých by ste určite mali vedieť ešte pred tým, než sa definitívne rozhodnete. 

Obe novinky z dielne spoločností Motorola a HTC, ktoré vznikli pri koordinácii inžinierov z Google, ponúkajú jeden z najmodernejších hardvérov a softvérov, aký na trhu s mobilnými zariadeniami vôbec nájdete. Hi-tech špecifikácie tak dopĺňa zase o niečo lepší a krajší Android, ktorý sa postará o dokonalé používateľské skúsenosti pri akejkoľvek situácii. Vďaka tomu je opäť po roku k dispozícii mocný arzenál pre každého nadšenca čistého operačného systému s logom malého zeleného robota.

nexus_6

Sú to výkonné beštie

S čipom Snapdragon 805 (4-jadrá; 2.7 GHz frekvencia; Adreno 420), 3 GB operačnou pamäťou a úchvatne optimalizovaným Android 5.0 Lollipop zažijete s Nexus 6 neopísateľnú spokojnosť, a to nech už na ňom hráte tu najnáročnejšiu hru alebo používate niekoľko produktívnych aplikácií takmer naraz. Žiadne trhanie, sekanie a ani spomalené reakcie pravdepodobne teda čakať ani nemusíme. Už pri Nexus 5 bolo používanie na obdobnej úrovni, tentokrát to však bude o level vyššie.

Poriadnym výkonom sa môže ale pochváliť aj tablet Nexus 9 – 64-bitový procesor NVIDIA Tegra K1 (2.3 GHz) a 192-jadrový grafický procesor Kepler totižto nepochybne zvládnu s asistenciou 2 GB RAMky a najnovšieho Androidu i tu najnáročnejšiu operáciu. S neustále zvyšujúcimi sa nárokmi zo strany softvéru bude v blízkej budúcnosti táto kombinácia skutočne neoceniteľnou výhodou.

nexus_6_displej

QXGA a QHD

Ultimátny výkon dospĺňajú displeje s extra-jemným rozlíšením. To však platí predovšetkým pre Nexus 6 a jeho 5,96″ (Google ho označuje za 6-palcový) AMOLED kúsok s 493 PPI, ktorý navyše chráni Gorilla Glass 3. Displej v takej veľkosti však môže používateľom s menšou rukou a prstami značne prekážať, a to nie len pri používaní ale aj pri nosení po vačkoch – napríklad – v nohaviciach.

Väčší Nexus 9 ponúkne zobrazovaciu jednotku vo veľkosti 8,9″, s rozlíšením 2048×1536 pixelov a s identickým typom ochrany.

nexus_6_nabijanie

6 hodín za 15 minút

Po novom už nebudeme mať iba rýchle vybíjanie. Nexus 6 totiž nabijete za 15 minút pripojenia k napájacej sieti na takú úroveň energie, že s ňou zvládnete používať zariadenie ďalších 6 hodín prevádzky. Túto vymoženosť ponúkne tvz. ‚rýchlo-nabíjačka‘ od Motoroly, ktorú nájdete v balení so smartfónom. No a milovníkom lepšej výdrže zase padne vhod 3220 mAh kapacita batérie; Google tu sľubuje na jedno nabitie až 24 hodín nepretržitého telefonovania alebo 10 hodín internetového surfovania cez LTE.

Nexus 9 vydrží s plne nabitou 6700 mAh kapacitou pri prehrávaní videa takmer 10 hodín; pri surfovaní na internete cez LTE sieť 8 a pol hodiny.

nexus_6_fotoaparat_kamera

Optická stabilizácia, 4K videá a 13 MPix

Nexus 6 prichádza so skutočne nabitým 13 MPix fotoaparátom, ktorý pozostáva z f2.0 clony a optickej stabilizácie obrazu. K tomu všetkému dokáže natočiť 4K video pri 30 fps či odfotografovať lepšie osvetlený objekt v nepriaznivých svetelných podmienkach s pomocou duálneho LED blesku.

8,9-palcový kúsok obdarili inžinieri dokonca až 8 MPix foťákom s f2.4 clonou, automatickým zaostrovaním a aj LED bleskom. Na tablet akoby ideálna zostava.

nexus-9-klavesnica-kryt

Produktívny kryt

Jedno z príslušenstiev k Nexus 9 zvládne plniť funkciu krytu, stojana a zároveň i kompaktnej klávesnice. K Android tabletu sa k tomu všetkému pripája skutočne unikátnym spôsobom – prostredníctvom bezpečných magnetov. S prenosnou klávesnicou zvládnete byť produktívnymi kdekoľvek v teréne. Len otvoríte, postavíte a píšete. Maximálne jednoduché.

nexus_9_displej

Našľahaný zvuk

Nexus 6 aj Nexus 9 majú vo svojej výbave niečo, čo doteraz väčšine z nás pri niektorých Nexus hračkách chýbalo. Hovorím o dvoch reproduktoroch na PREDNEJ strane. Pozeranie filmov alebo seriálov bude vďaka tomu o niečo príjemnejšie. Používatelia najnovších HTC smartfónov to veľmi dobre vedia. Ich osvedčené HTC BoomSound reproduktory dokonca obsahuje i Nexus 9, ktorý pochádza z dielne rovnakého výrobcu.

Zdroj: Nexus 6, Nexus 9, theverge.com