Úvod Aplikácie UPS! Na webe sa objavilo 200 000 fotografií nahých ľudí. Skontrolujte, či...

UPS! Na webe sa objavilo 200 000 fotografií nahých ľudí. Skontrolujte, či tam nie ste aj vy!

24

Nawebe sa objavil 13 gigabajtový súbor obsahujúci približne 200 000 fotografií z extrémne populárnej služby Snapchat, ktorú používajú aj tisíce Slovákov a Sloveniek.

Snapchat je komunikačná služba, ktorá používateľom umožňuje zaslanie fotografií a videí s krátkym popisom, pričom po zobrazení sa automaticky vymažú.

Keďže si mnohí mysleli, že fotografie budú naozaj po zobrazení navždy vymazané, posielali aj hanbaté zábery, ktoré sa na verejnosť nikdy nemali dostať. Medzi fotografiami sa dokonca nachádza aj detská pornografia, ktorou sa už začali zaoberať úrady.

Mnohí sú presvedčení, že väčšina fotografií pochádza z aplikácie tretej strany, Snapsave, ktorá používateľom umožňuje si fotografie uložiť. Vývojár aplikácie, Georgie Casey, toto obvinenie poprel a dodal, že jeho aplikácia fotografie nikdy neukladala na web.

zoznam-suborov
13 GB súbor obsahuje tisíce fotografií a videí

Medzi ďalšími podozrivými službami je web SnapSaved.com, ktorý všetky fotografie, ktoré získal, automaticky ukladal na web. Jednať sa malo o službu, ktorá ukladala všetky prijaté fotografie do cloudu. Čo však svojim používateľom zabudla oznámiť je to, že k fotografiám pripne aj ich prezývku, takže ich všetci budú vedieť úplne jednoducho identifikovať. Najhoršie na tom je to, že twitterový účet Sexy_snapchat pomaly, ale isto, zverejňuje fotografie všetkých ľudí. Na mnohých z nich sa nachádzajú aj prezývky.

Samotný Snapchat za zverejnenie fotografií nie je vinný, no to je pre používateľov ich služby irelevantné, keďže na to doplatili práve oni. Len nedávno spoločnosť odmietla nasledovať odporúčania bezpečnostnej firmy, ktorá prišla s riešením vhodným pre zabránenie zverejnenia 4,6 miliónov používateľských mien a hesiel.

Ani takéto problémy neprekážajú miliónom ľudí, ktorí si denne vymieňajú obrovské množstvo fotografií. Snapchat bol v auguste ohodnotený na gigantických 10 miliárd dolárov a tak by nás vôbec neprekvapilo, ak by sa podobne, ako Facebook odkúpil WhatsApp, ocitol pod krídlami niektorého z internetových gigantov.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.snapchat.android“]

Zdroje: PA, BI, D