Úvod Novinky Maďarsko od budúceho roku zdaní internet

Maďarsko od budúceho roku zdaní internet

29

Včera večer sa maďarská vláda rozhodla navrhnúť kontroverzný spôsob, akým krajinu vymaniť z nepríjemného rozpočtového deficitu. Zaviesť chcú nový typ dane, ktorý by sa vzťahoval na poskytovateľov internetového pripojenia, pričom zdanený by mal byť celkový objem dát. Podľa nových pravidiel by tak internetoví poskytovatelia museli zaplatiť 150 forintov – približne 0,50€ – za každý jeden gigabajt prenesených dát.

Presné detaily zatiaľ nie sú známe, no podniky, ako aj bežní zákazníci sa už teraz strachujú o to, že kto by musel zaplatiť tento novo-vzniknutý poplatok. Maďarskí poslanci odhadujú, že nová daň by do štátneho rozpočtu priniesla 20 miliárd forintov, čo je približne 6,5 miliónov eur. Jedná sa však o čiastku, s ktorou nesúhlasia všetci. Podľa iného odhadu sa má jednať až o 568 miliónov eur, teda oveľa viac, než do štátneho rozpočtu prinesie celé odvetvie poskytovateľov internetového pripojenia.

Maďarsko už zaviedlo dane aj v ďalších priemysloch, čím sa snaží vyrovnať nepriaznivú finančnú situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza. Reakcia ľudí, živnostníkov a väčších firiem na nové pravidlá prirodzene nebola pozitívna. Aj napriek tomu, že zdanenie prenosov cez internet je namierené na firmy, mnohí zákazníci sú presvedčení o tom, že finálnu sumu nakoniec zaplatia oni.

Zdroje: R, TV