Úvod Novinky Google Google musel zaplatiť odškodné za zachytený výstrih Kanaďanky službou Street View

Google musel zaplatiť odškodné za zachytený výstrih Kanaďanky službou Street View

20

Skvelá služba Google Street View nám okrem úchvatných záberov po celom svete prináša aj humorné či kontroverzné zábery ľudí alebo rôznych situácií, ktoré zachytili snímacie vozidlá spoločnosti.

Obyvateľka Kanady, Maria Pia Grillo sedela v roku 2009 na verande domu, pričom v tom okamihu prechádzalo okolo práve Street View auto spoločnosti Google, ktoré ako ináč fotografovalo danú oblasť a medzi snímky sa dostala aj dotknutá Kanaďanka.

Tej sa nepáčilo, že na fotografii je zachytený jej výstrih a aj napriek tomu, že jej tvár bola rozmazaná, fotografia poskytovala dostatok informácií na jej identifikáciu, čo jej podľa nej spôsobilo problémy.

Preto sa v roku 2011 rozhodla spoločnosť Google žalovať o 45 000 dolárov, ktoré mali odzrkadliť jej duševnú ujmu, depresie a výsmech kolegov v práci.

Okrem toho požadovala rozmazanie poznávacej značky jej vozidla a adresy kde bola fotografia zachytená, pričom Google vyhovel len tejto požiadavke a nárok na odškodnenie považoval za bezpredmetný, keďže záber bol zhotovený z verejného priestranstva odkiaľ mohol ženu a jej vnady vidieť každý.

Sudca však rozhodol inak.

Nariadil spoločnosti Google zaplatiť žene 2250 dolárov ako aj súdne trovy vo výške 159 dolárov, kde tento sudca sám videl len minimálnu spojitosť s jej duševnými problémami a daným foto incidentom.

Sudcovi bolo taktiež divné, prečo žena čakala so žalobou až dva roky, keďže sa cítila tak dotknutá.

Vyzerá to, že žena chcela len využiť situáciu a trošku si privyrobiť, pričom daný „kontroverzný“ záber si môžete pozrieť nižšie.

1

zdroj: DigitalTrends