Úvod Anketa SÚBOJ: Sony Xperia Z3 Compact vs. iPhone 6

SÚBOJ: Sony Xperia Z3 Compact vs. iPhone 6

16

Amáme tu nové iPhony! Udalosť roka v mobilnom svete je za nami, môžeme teda začať porovnávať. Tento rok to bola, ako vždy, veľká show plná zaujímavých svetiel, obrázkov a potleskov a okrem iného aj nových iPhonov spolu s „Next big thing“ (a.k.a. Apple Watch).

Poďme sa teda pozrieť, ako iPhone 6 obstojí proti Sony Xperia Z3 Compact.

Ak má nový iPhone v niečom navrch, je to displej. Zatiaľ čo kompaktná vlajková loď od Sony ponúka 4,6″ HD (1280 x 720p) LCD displej s hustotou 319 ppi, iPhone 6 sa môže pochváliť mierne väčším 4,7″ „Retina HD“ LCD displejom s rozlíšením 1334 x 750p s hustotou pixelov 326 ppi. Majte však napamäti, že displej od Sony má vďaka technológii TRILUMINOUS krajšie farby a je vybavený aj X Reality Enginom. Čo sa týka rozmerov, obidve zariadenia sú si podobné, iPhone 6 je však o 1,7 mm tenší a Sony Xperia má tenšie rámiky.

Čo sa týka procesora, Sony Xperia Z3 Compact využíva štvorjadrový Snapdragon 801 od Qulacommu s taktom 2,5 GHz, ktorému sekunduje grafický čip Adreno 330 spolu s 2 GB operačnej pamäte RAM. Na druhej strane je iPhone 6 so svojím dvojjadrovým A8 čipom taktovaným na 1,4 GHz spolu so šesťjadrovou grafikou PowerVR GX6650 a 1 GB pamäte RAM čo je škoda, keďže sa tak nevyužíva 64-bit architektúra procesora.

Sony Xperia Z3 Compact prichádza so 16 GB interného priestoru, ktorý je rozšíriteľný pomocou micro SD karty o ďalších 128 GB. V prípade iPhone 6 dostávate taktiež iba 16 GB priestoru, ten sa však nedá rozšíriť. Ak máte záujem o väčšiu pamäť, musíte si priplatiť 100 dolárov za 64 GB verziu alebo 200 dolárov za 128 GB verziu.

Pri porovnávaní dizajnu oboch smartfónov by sme sa mohli hádať dozajtra. Každému sa páči niečo iné. Jedna vec je však nepopierateľná, Sony Xperia Z3 Compact môžete ponoriť do vody a nič sa jej vďaka certifikácii IP 68 nestane, zatiaľ čo iPhone 6 má pred vodou, bohužiaľ, stále rešpekt. Na druhú stranu, ponúkne vám čítačku odtlačkov prstov.

Ďalšou dôležitou súčasťou každého moderného smartfónu je fotoaparát. V tomto smere je úplne jasné, kto vyhráva. Sony Xperia Z3 Compact svojím 20,7 Mpix fotoaparátom s digitálnou stabilizáciou obrazu doslova valcuje 8 Mix foťák iPhonu 6. Musíme však vyzdvihnúť, že iPhone má „true tone flash“, ktorý pomáha správne vyvážiť farby v tmavom prostredí a tiež môže nahrávať HD video s rýchlosťou 240 fps. Ďalej tu máme predné selfie-kamery. Sony ponúka klasický kúsok s 2,2 Mpix senzorom, zatiaľ čo v iPhone stále nájdeme „iSight“ s 1,2 Mpix rozlíšením.

iPhone 6 napája 1810 mAh Li-Pol batéria. Nečakajte teda, že vám telefón vydrží viac, než jeden deň pri nie veľmi intenzívnom používaní. Apple nikdy nebol známy výdržou. Na druhej strane, Sony Xperia Z3 Compact sa môže pochváliť 2 600 mAh kúskom. V tomto smere teda určite nesklame, no tiež odporúčame nabíjať každú noc.

Každopádne, to, ktorý smartfón je lepší, musíte rozhodnúť vy. Napíšte svoj názor do komentárov, prípadne hlasujte v ankete.

[poll id=“308″]