Úvod Novinky 30-ročný výskum sa blíži ku koncu. Batérie v mobiloch budeme nabíjať len...

30-ročný výskum sa blíži ku koncu. Batérie v mobiloch budeme nabíjať len pár krát do mesiaca!

44

Tím vedcov v Japonsku práve pracuje na novom type batérií, ktoré pre svoje fungovanie nepotrebujú lítium. Nové batérie namiesto neho využívajú sodík, ktorého je na našej planéte oveľa viac. Nachádza sa napríklad v morskej vode a teda aj soli, z ktorej ho nie je problém extrahovať. Má to však aj inú výhodu. Vďaka využitiu sodíka by mali batérie ponúknuť až 7-násobnú výdrž.

Výskum ohľadom sodium-ion batérií prebieha už od 80-tych rokov, takže sa nejedná o nič nové. Cieľom je nájsť lacnejšiu a výkonnejšiu alternatívu k zaužívaným batériám, ktoré sú postavené na využití lítia. Vzhľadom na to, že zásoby lítia sa krátia a elektrické automobily sú čoraz populárnejšie sa dá očakávať, že nasadenie batérií založených na sodíku už nie je ďaleko.

Vo svete pracuje niekoľko tímov vedcov na rôznych možnostiach, ako predĺžiť výdrž batérií a pripraviť túto technológiu pre využitie v reálnych produktoch. Tím z Japonska je realistický a očakáva, že batérie, ktoré namiesto lítia využijú sodík by sa v prvých autách, smartfónoch a tabletoch mohli objaviť do 5 až 10 rokov.

Informovali o tom servery Dotekomanie a Pocket-lint.