Úvod Novinky NVIDIA sa súdi so Samsungom a Qualcommom: Teoreticky môže zastaviť predaj Galaxy...

NVIDIA sa súdi so Samsungom a Qualcommom: Teoreticky môže zastaviť predaj Galaxy Note 4

29

Vosvete smartfónov sme si už zvykli na rôzne súdne spory. Dlhé roky sa súdi Apple so Samsungom, ešte nedávno sa Nokia snažila v Nemecku pochovať HTC, aby však niekoho začala súdiť NVIDIA, to sa často nestáva.

Spoločnosť NVIDIA je v mobilnom priemysle známa hlavne svojimi procesormi Tegra, ktoré prinášajú na trh obrovský grafický výkon. Posledná generácia, Tegra K1, ponúka v plnej verzii až 192 grafických jadier. A práve GPU sa týka aj najnovší súdny spor. NVIDIA dnes obžalovala Samsung a Qualcomm za porušenie siedmich patentov a všetky sa nejak týkajú práve mobilnej grafiky.

O čo ide? Ak chcete detaily, pozrite si tlačovú správu, sťažnosť ITC (International Trade Comission) a sťažnosť okresnému súdu. Medzi porušené patenty údajne patrí programovateľné tieňovanie, zjednotené shadery, ktoré dovoľujú, aby jednotlivé jadrá pracovali na rozdielnych veciach, ďalej spracovávanie údajov na rôznych vláknach a samotných jadrách.

Mohli ste si domyslieť, že tieto funkcie nájdete prakticky na všetkých grafických jadrách na trhu. Licencovanie dohôd pre ich grafické jadrá a s ním spojených patentov sú spôsobom, ako NVIDIA späť zarobí deväť miliárd dolárov, ktoré vrazila do výskumu. A tu sa už dostávame k najnovšiemu súdnemu sporu. NVIDIA sa so Samsungom snažila počas posledných rokov dohodnúť už niekoľkokrát. Bez výsledku. Samsung tvrdí, že súčiastky pre GPU, ktoré porušujú patenty, si objednáva od Qualcommu. Všetky dohody by si teda mal vybaviť Qualcomm. V žalobe však NVIDIA hádže zodpovednosť na Samsung, ako na finálneho výrobcu procesorov a celých zariadení.

Súdny spor sa bude tiahnuť mesiace, možno až roky, kým dôjde k finálnemu rozhodnutiu. V prípade, že NVIDIA nakoniec vyhrá je dosť možné, že sa zakáže predaj Galaxy S5, Galaxy Note Pro 12.2 a aj nedávno predstavených Note 4 či Note Edge.

Každopádne, čo si o novom súdnom spore myslíte vy?