Úvod Výrobcovia Intel Intel Core M: Nový procesor ponúka niekoľkonásobne vyšší výkon, než Snapdragon 805

Intel Core M: Nový procesor ponúka niekoľkonásobne vyšší výkon, než Snapdragon 805

5

Intel je, čo sa procesorov týka, jedna z najvyspelejších firiem na svete. Zatiaľ čo ARM len nedávno spustil masovú výrobu čipov vyrobených 20nm procesom (ktoré mimochodom používajú iPhone 6 a Galaxy Alpha), Intel už ukázal, ako bude fungovať ich nový Intel Core M – procesor vyrobený 14nm procesom.

Intel Core M by sa do nových zariadení mal dostať už koncom tohto roka, pričom cieľové zariadenia, v ktorých by sa mal objaviť ako v prvých by mali byť tablety „2 v 1,“ ktoré pre chod nevyužívajú aktívne chladenie ventilátorom.

Nový čip je obrovským skokom vpred, keďže opäť o niečo stenčil hranicu medzi výkonom notebookov a tabletov. V minulosti bol Intel, čo sa výkonu týkalo, pozadu. Jeho čipsety s označením Atom za konkurenciou, ktorú vtedy ponúkal ARM, jednoducho nestíhali. To sa s novým Core M úplne mení.

Intel-Core-M

Najviac vás pravdepodobne zaujíma, aký výkonný taký procesor vôbec je. Intel tvrdí, že jeho výkon je až 3x vyšší, než výkon Snapdragon 805 od Qualcommu. Také porovnanie však nie je celkom férové, keďže cena nového Core M je zatiaľ niekoľkonásobne vyššia.

Okrem toho by mal nový čipset dokázať zaobchádzať s batériou oveľa opatrnejšie, než jeho predchádzajúca verzia. Intel uvádza, že pri rovnakej konfigurácii vďaka novému čipu dokážu predĺžiť výdrž batérie až o 1,7 hodiny. Spoločnosť si pripravila niekoľko modelov, ktoré sa líšia taktom, ako aj cenou. Bude teda zaujímavé sledovať, aký výkon ponúknu prvé zariadenia, ktorých srdce bude tvoriť práve Core M.

Zdroj: PA