Úvod Novinky Android Google pritvrdil: Na Android zariadeniach chce mať predinštalovaných 20 vlastných aplikácií

Google pritvrdil: Na Android zariadeniach chce mať predinštalovaných 20 vlastných aplikácií

7

Android je síce open-source, no drvivá väčšina zariadení beží na verzii, ktorú aktualizuje Google. Takáto verzia už prichádza aj s určitými zmluvami a požiadavkami, ktorými sa musia riadiť všetci tí, ktorí ju chcú dávať do svojich zariadení. Nové informácie naznačujú, že v nová zmluva už obsahuje časť, v ktorej Google od výrobcov vyžaduje predinštalovanie viacerých aplikácií, ktoré ponúkajú.

Momentálne Google vyžaduje predinštalovanie 9 Google aplikácií. Server The Information ale tvrdí, že tento počet by sa mal rozrásť na 20. Momentálne nie je isté, o aké aplikácie sa bude jednať. Medzi spomínaných 9 aplikácií môžeme zaradiť Obchod Play, Gmail, YouTube, Mapy, Vyhľadávanie a Kalendár. K nim by mohli pribudnúť aplikácie ako Knihy, Hudba, Prekladač a ďalšie. Mnohé z nich však výrobcovia do svojich zariadení už teraz pridávajú dobrovoľne, takže problém by to byť nemal.

Medzi ďalšími požiadavkami sa nachádza napríklad nutnosť predinštalovať najnovšiu verziu Androidu na nové zariadenia či nutnosť aktualizovať zariadenia na novší Android do 18 mesiacov od jeho predstavenia. Okrem toho majú výrobcovia Google platiť malý poplatok za to, že môžu využívať služby a aplikácie Google.

Zdroje: PA, TI, TNW