Úvod Novinky Google Android One: Google predstavil prvú sériu dostupných smartfónov

Android One: Google predstavil prvú sériu dostupných smartfónov

0

Iniciatíva, o ktorej sa hovorilo ešte na konferencii Google I/O pred pár mesiacmi, prináša prvé výsledky. Internetový gigant konečne poodhalil závoj nad očakávanou, prvou modelovou sériou Android One pre rozvojové trhy. Dostupné smartfóny sa vyznačujú predovšetkým nízkou cenovkou; Google tak chce sprístupniť najnovšie verzie operačného systému Android či množstvo kvalitných Android aplikácií pre zákazníkov, ktorí nemajú dobrý prístup k moderným mobilným technológiám.

Sú tu tri veľké dôvody, prečo je ťažké pre ľudí z krajín ako India, Indonézia alebo takých Filipín nadobudnúť do vlastníctva vysoko-kvalitné smartfóny. Po prvé, ide o samotný hardvér. Dokonca i smartfóny nižšej triedy zostávajú pre viacerých mimo dosah (treba brať do úvahy, že v niektorých z tých krajín je priemerná mesačná mzda približne 250 amerických dolárov). Po ďalšie, veľa ľudí na tých trhoch nemá prístup k najnovšiemu Android softvéru a k populárnym aplikáciam. No a nakoniec, aj tam, kde sú 3G a 4G siete dostupné, má iba málo ľudí mobilné telefóny, ktoré sú schopné podporovať dáta; dátové programy môžu byť navyše veľmi drahé“ znie text z oficiálnej tlačovej správy spoločnosti Google, nachádzajúcej sa na jej blogu.

Vyššie načrtnuté problémy majú teda vyriešiť čerstvé smartfóny pod platformou Android One. Tie však nebudú určené iba pre spomenuté krajiny; dostať by sa mali do konca roka 2014 aj na pulty obchodov v Južnej Ázii (Nepál, Pakistan, Srí Lanka atď.). V roku 2015 však môžeme očakávať ešte širší zoznam krajín, kde dostupné Android smartfóny nakoniec dorazia.

Hardvér dostupných Android One smartfónov, ktoré sú na indickom trhu prístupné už dnes s $100+ cenovkou, pochádza od výrobných spoločností ako Micromax, Karbonn, Spice alebo od výrobcu nízko-nákladových čipov MediaTek. Google zároveň s radosťou oznámil rozšírenie svojho partnerského programu v rámci iniciatívy Android One o značky ako Acer, Alcatel Onetouch, ASUS, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo či dokonca Qualcomm.

S Android One nechceme iba, aby sme pomohli získať ľudom prístup k internetu. Chceme zabezpečiť, že keď sa k internetu dostanú, dostanú sa i k bohatým informáciám a znalostiam, ktoré web ponúka pre každého.

Prvé Android One smartfóny disponujú vo svojich technických špecifikáciach 4,5-palcovým displejom, 1GB RAMkou, 5MPix a 2MPix fotoaparátom, 1.3GHz procesorom so štyrmi jadrami, dvomi slotmi pre SIM karty, FM rádiom a aj miestom pre microSD kartu na dodatočné rozšírenie úložného priestoru; operačný systém Android 4.4 KitKat je samozrejmosťou. Google zároveň pripravuje špeciálnu verziu YouTube aplikácie, ktorá umožní používateľom z Indie stiahnuť videá, resp. pozerať jedno video viac-krát po sebe bez toho, aby sa znovu sťahovali tie isté dáta.

Android One je referenčná platforma s viacerými pravidlami pre výrobcov hardvéru, aby tak dokázali bez väčšej námahy vyrobiť nízko-nákladové smartfóny, ktoré budú optimálne pre čistý operačný systém Android bez zbytočného zaťaženia od nepotrebného ‚bloatware‚. Najnovšie aktualizácie (vrátane Android L) teda pôjdu priamo od Google. Ich majitelia sa preto nezaseknú na určitej verzii bez akejkoľvek nádeje, že aktualizáciu na najnovšiu verziu Androidu vôbec niekedy ešte dostanú.

Prvé Android One smartfóny
Prvé Android One smartfóny
Zdroj: android.com, blogspot.in, theverge.com