Úvod Konkurencia Apple Apple má nové iPhony: Sú väčšie, výkonnejšie a drahšie

Apple má nové iPhony: Sú väčšie, výkonnejšie a drahšie

147

Posledných pár týždňov bolo pre fanúšikov platformy Android ako prechádzka ružovým sadom. Všade nové zariadenia, služby, novinky. Teraz je však čas na malú chvíľu venovať pozornosť aj druhému táboru.

Apple práve predstavil nové iPhony a tentokrát sa nejedná len o malú zmenu. Najväčšou novinkou ohľadom nových iPhonov je pravdepodobne väčší displej. iPhone 6 a iPhone 6 Plus totiž ponúkajú 4,7 a 5,5 palcové displeje. Pre nás, fanúšikov Androidu sa to môže zdať ako bežná vec, no pre fanúšikov produktov Apple, ktorí mali doteraz k dispozícii maximálne 4-palcový telefón je to poriadna zmena. Tam to však nekončí, poďme si to zrekapitulovať.

 

iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Oba iPhony už tradične ponúkajú výkonnejšie špecifikácie, než ich predchádzajúca generácia. Apple sa pritom nesnaží bojovať s Androidom, aspoň teda nie číslami na papieri.

vykon

Špecifikácie

Menší, 4,7-palcový model ponúka rozlíšenie 1 334 x 750 (326ppi), čo na jeho veľkosť vôbec nie je zlé. Musíme poznamenať, že mnohé Android smartfóny s takto veľkým displejom často ponúkajú 720p rozlíšenie, čiže ešte o čosi nižšie. Väčší, 5,5-palcový iPhone 6 Plus ponúka Full HD rozlíšenie (1 920 x 1 080), vďaka čomu získava hustotu pixelov na palec v hodnote 401.

Čo sa procesorov týka, tam Apple opäť stavil na 64-bitový čip A8, ktorý 20nm procesom vyrobili spoločnosti TSMC a Samsung. Hlavnými vylepšeniami tohto čipu, oproti jeho vlaňajšej verzii by mal byť výkon a spotreba energie. Jedná sa dvojjadrový čip, ktorému sekunduje grafický čip Imagination Series 6 a 1 GB operačnej pamäti RAM. Opäť, na špecifikácie by sme sa nechceli príliš zameriavať, keďže nároky oboch operačných systémov, iOS, aj Android sú rozdielne.

Podľa dostupných informácií má iPhone 6 o niečo väčšiu batériu, než jeho predchodca. Apple ho mal vybaviť 1 810 mAh kúskom, pričom výdrž by mala byť o čosi lepšia, než v prípade iPhone 5s. Veľkú zmenu však nečakajte.

 

fotak

Fotoaparáty

Nové sú aj fotoaparáty. Čo je zaujímavé je to, že Apple menší z modelov vybavil 8 MPix fotoaparátom s 1,5 mikrónovými pixelmi a clonou f/2.2, no len digitálnou stabilizáciou obrazu. Väčší z modelov disponuje podobným senzorom, disponuje však optickou stabilizáciou obrazu, ktorá je oveľa kvalitnejšia a odfotiť sa vďaka jej prítomnosti dajú ostrejšie fotografie.

 

iphone6-dizajn

Dizajn

Dizajnovo sú novinky oblejšie a tenšie. Ak ste v posledných pár mesiacoch zaregistrovali „uniknuté obrázky iPhone 6“ tak presne tak vyzerajú aj oficiálne modely. Telefóny sú hrubé len 7 milimetrov a zmenila sa aj poloha tlačidla na vypnutie a zapnutie zariadenia z vrchnej, na bočnú stranu.

Veľké „boom“ malo nastať ohľadom skla, ktoré malo chrániť displeje oboch modelov. Mal to totiž byť zafír. Apple dokonca kvôli tomu kúpil aj celú fabriku, ktorá je schopná vyrobiť takúto zafírovú ochranu. Vyzerá to však tak, že sa im to nepodarilo a nové iPhony chráni sklo, ktoré bolo „zosilnené iónmi.“ To znie exoticky, až kým nezistíte, že sa vlastne jedná o Gorilla Glass.

 

landscape

Cena a dostupnosť

Čo sa týka ceny, menší iPhone 6 bude stáť 199 dolárov na 2 ročnom programe u operátora, zatiaľ čo 64 GB verzia bude stáť 299 a 64 GB verzia 399 dolárov. Väčší iPhone 6 Plus bude stáť od 299 do 499 dolárov, no zaviazať sa musíte na celé dva roky, samozrejme v USA. Ceny pre Európu zatiaľ nemáme. Predobjednať sa budú dať už 12. septembra, pričom dostupné by na vybraných trhoch (medzi ktoré Slovensko nepatrí) mali byť už 19. septembra.

Detailnejší prehľad noviniek si môžete prečítať na našom sesterskom webe, iOSPortal.sk.