Úvod Novinky Vedci vyvinuli nový, extrémne rýchly internet. Za 1 sekundu dokáže stiahnuť až...

Vedci vyvinuli nový, extrémne rýchly internet. Za 1 sekundu dokáže stiahnuť až 5 000 filmov!

71

Tiež vás niekedy štve pomalý internet a nekonečné načítavanie webových stránok či videí? Nebojte sa, budúcnosť má pre nás pripravenú poriadnu chuťovku. Dánski vedci práve oznámili, že sa im podarilo vyvinúť najrýchlejšiu optickú sieť na svete. Táto sieť dokáže komunikovať rýchlosťou 43 terabitov za sekundu.

Možno sa pýtate, že čo to vlastne znamená tých 43 terabitov? Dobrá otázka. Server Extreme Tech sa na to pozrel a zistil, že film, ktorý má veľkosť 1 GB by ste si na tomto internete stiahli za 0,2 milisekundy. Jedno žmurknutie oka trvá 100 až 400 milisekúnd. To teda znamená, že kým by ste žmurkli, stihlo by sa stiahnuť 500 až 2 000 filmov. Za 1 krátku sekundu by ste si tak teoreticky mohli stiahnuť až 5 000 filmov.

Dánski vedci pre dosiahnutie takto vysokej rýchlosti použili technológiu Flexigrid, ktorá je schopná dosiahnuť rýchlosti až 1,4 terabitov za sekundu, čo je približne 163 GB za sekundu. Pre dosiahnutie rýchlosti 43 terabitov za sekundu nepoužili žiadnu špeciálnu zlúčeninu, ani nový druh kábla. Podľa slov výskumníkov si vystačili aj s káblom, ktorý japonská spoločnosť NTT DoCoMo využíva aj dnes.

Budúcnosť rýchlosti pripojenia je tak viac než ružová. Akú rýchlosť pripojenia k internetu máte vy?

Informovali o tom servery Gizmodo a Samsung Magazine.