Úvod Novinky TOP 10 vecí, na ktoré výrobcovia smartfónov kašlú

TOP 10 vecí, na ktoré výrobcovia smartfónov kašlú

77

Smartfóny, smartfóny, smartfóny…sú veľké, malé, lacné, drahé niektoré sú vysoko výkonné a iné zase poskytujú len základný výkon na bežnú funkcionalitu, niektoré sa nám páčia iné sú škaredé, ten má lepší fotoaparát a ten zase displej, pričom tamten by mohol mať väčšiu pamäť a tak dokola.

Toto veľmi pestré portfólio smartfónov od rôznych výrobcov však spájajú určité znaky, na ktoré ich vývojári a tvorcovia kašlú.

Aj keď sa jedná v niektorých prípadoch o detaily a nejde o žiadne výrobné chyby, ktoré by mali zásadný vplyv na funkčnosť či používanie, jednoducho sa musíte pri týchto zaujímavostiach aspoň na moment pozastaviť a minimálne sa pousmiať.

Pozrite sa na desať vecí, ktoré by mohli alebo už dávno mali byť inak.

 

Umiestnenie ON/OFF tlačidla

Prečo niektorí výrobcovia umiestňujú tlačidlo zapínania a vypínania na vrchnú stranu zariadenia? Pokiaľ má smartfón displej o veľkosti minimálne štyroch palcov + rozmer tela, jeho odomykanie, respektíve zapínanie a vypínanie nie je zrovna pohodlné pokiaľ teda nedisponujete rozmernými rukami basketbalistu.

Skvelým príkladom je HTC One (M8), ktorého výraznejšie predĺžený tvar môže používanie tohto tlačidla na jeho vrchnej strane časom trošku otravovať.

Našťastie sú tu funkcie ako odomknutie zariadenia poklepaním po displeji a česť patrí aj výnimkám ako napr. pri Sony Xperia Z2, kde je toto tlačidlo umiestnené na oveľa prijateľnejšom mieste, boku zariadenia.

one

 

Oleofóbny povrch displeja

Ľudské prsty sú od prírody prirodzene mastné a na displejoch zanechávajú škaredé odtlačky. Výsledkom je často frustrujúce utieranie smartfónu o nohavice, tričko a podobne, aby sme sa odtlačkov zbavili.

Súčasné vlajkové modely sú opatrené oleofóbnou vrstvou, ktorá odtlačky čiastočne eliminuje, no nie je to dokonalé. Nehovoriac o smartfónoch z radov nižšej a strednej triedy, ktoré takúto vrstvu často nemajú a odtlačky sú tak početnejšie a výraznejšie.

Koľko asi môže stáť vybaviť aj zariadenia nižšej či strednej triedy takouto vrstvou? Prečo sa výrobcovia nezaoberajú aj tým, ako sa odtlačkov zbaviť úplne? 18 jadier procesora a 9 GB RAM nie je všetko čo môže používateľa urobiť spokojnejším.

nokia

 

Slot na microSD karty

Za otázku taktiež stojí, prečo niektoré, často aj drahšie smartfóny nemajú slot na microSD kartu. Nejedná sa o žiadnu náročnú či drahú technológiu nehovoriac o tom, že používatelia po celom svete ich jednoducho chcú.

Tak prečo im nevyhovieť? MicroSD karty sú relatívne lacné, navýšenie pamäte smartfónu pri množstve akumulovaných dát príde vždy vhod a sú prenositeľné. Zároveň záujem o tieto karty tak trochu vysvetľuje ďalší bod nižšie.

moto-g-4g-3

 

Interná pamäť

Pokiaľ za najnovšiu vlajkovú loď vyvalíte ťažké prachy a chceli by ste verziu s väčšou internou pamäťou, vyvalíte ešte ťažšie.

Je jasné, že objemnejší pamäťový čip je drahší, no konečné navýšenie ceny smartfónu je niekedy až zarážajúce. Skvelým príkladom je napríklad spoločnosť Apple, ktorá si za väčší úložný priestor dlhodobo bezproblémovo pýta pozoruhodné sumy.

Storage-upgrades-that-cost-a-fortune

 

Softvérový balast

Každý výrobca používa pri smartfónoch svoje používateľské rozhranie a každé je vybavené svojskými funkciami a dizajnom, ktoré ho majú odlíšiť od konkurencie.

Niekedy však výrobcovia vybavia systém takým kvantom svojich aplikácií, že sa nad tým pozastavíte. Vlastný prehliadač, vlastný prehrávač hudby, vlastný kalendár, vlastný mailový klient…prečo. Aj tak väčšinu z nich nebudete používať pretože majú lepšie alternatívy v obchode Google Play a zbytočne zaťažujú systém a internú pamäť.

Výrobcovia ich však stále vyvíjajú, robia objemnejšími a vymýšľajú ďalšie a ďalšie. #nexuspower

Bloatware

 

Reproduktor

Reproduktor každého smartfónu je dlhodobo zanedbávaný kus hardvéru. Väčšinou je malý a nehovoriac o tom, že sa rýchlo zanesie drobnými nečistotami, ktoré sa ťažko odstraňujú.

Prečo výrobcovia nespravia o niečo väčší a kvalitnejší reproduktor nevedno. Asi sa zabudlo, že so smartfónmi sa dá aj telefonovať a kvalita prenášaného zvuku pri hovore by tak mohla byť lepšia a čistejšia. Mikrofón detto.

reproduktor

 

Váha

To, že väčšie smartfóny sú ťažšie ako tie menšie je logické, no niekedy by sa mohli výrobcovia viac venovať nie len optimalizácii systému ale aj optimalizácii celkovej váhy smartfónov.

Veľa smartfónov je jednoducho ťažkých a na vývoj v tejto oblasti by sa kašlať nemalo. Zvýšil by sa tak používateľský komfort a hlavne keď dostanete do ruky smartfón ako napríklad Acer Liquid S2, ktorý váži až 231 gramov, a ktorý tak môžete používať aj ako zbraň.

Acer-Liquid-S2

 

UI

Pri každom predstavení nového smartfónu počúvame, ako je jeho používateľské rozhranie (TouchWiz, Sense a pod.) rýchlejšie, optimalizovanejšie a plynulejšie.

Stále je to však málo, rozhrania sú preplnené často zbytočnosťami a čo z toho, že máte mega výkonný procesor keď vám časom seká aj kalendár.

touchwizlagging

 

Plast

Plast je samo o sebe skvelý. Je ľahký, cenovo dostupný a drvivá väčšina výrobcov smartfónov ho používa. Nie je však plast ako plast. Jeho kvalita je taktiež rôzna a použitie vyslovene lacného plastu je hrozné.

Stretnúť sa s ním môžeme hlavne pri lacnejších smartfónoch, ktoré nemusia byť zlé, no lacný a nekvalitný plast im znižuje úroveň a pôsobia ako detské hračky. Ako príklad skvele slúži Nokia X s Androidom.

nokia_X_3

 

Odtlačky prstov. Opäť.

Pamätáte sa na prvý bod rebríčka? Displej nie je jediný priestor kde sa zdržiavajú odtlačky prstov a niekedy máme pocit, že výrobcovia vybavujú zadné kryty nejakým magnetom na tieto odtlačky.

Väčšinou sa jedná o plasty s lesklou povrchovou úpravou a asi najväčším hriešnikom je inak skvelá Motorola Moto G, a najlepšie v čiernom prevedení.

motog

Za čo by ste najradšej výrobcom vyčistili žalúdok vy? 

zdroj: PhoneArena