Úvod Aplikácie Šikovný Slovák pracoval pre Google a Microsoft, teraz navrhol revolučný projekt, ktorý...

Šikovný Slovák pracoval pre Google a Microsoft, teraz navrhol revolučný projekt, ktorý učaroval celému svetu

25

Michal ‚MusHo‘ Šimkovič je šikovný mladík, ktorému už ako mladému učaroval web dizajn. Svoju kariéru tak začal na rôznych projektoch, z ktorých ste jeho práce mohli vidieť napríklad v JOJkárskom seriáli Panelák, v Internet Bankingu ZUNO či pri hľadaní na Atlas.sk. Michal sa však s úspechom na Slovensku neuspokojil a rozhodol hľadať uplatnenie aj za hranicami.

Pred tromi rokmi tak zdvihol kotvy a presťahoval sa do Sillicon Valley v Palo Alto, teda do centra všetkých technologických firiem. Jeho šikovné ruky využili spoločnosti, ako napríklad Google či Microsoft, no ani to Michala neodradilo od posúvania svojich možností a schopností ešte ďalej.

01_table_shot

Počas toho, ako pracoval v USA pre jeden startup (začínajúci projekt), stretol jeho terajšieho kolegu Sergia, šikovného vývojára, ktorého aplikácie po celom svete využíva viac ako 200 miliónov ľudí. Spolu sa rozhodli založiť firmu ColorTiger, pod ktorou spustili projekt, ktorý učaroval celému svetu.

Na projekte okrem Michala pracuje niekoľko bystrých hlavičiek

K Michalovi a Sergiovi sa pridali ďalšie bystré hlavičky, ako napríklad Bogdan Tirzioru, ktorý navrhol systém pre riadenie a brzdenie novších áut od Audi a Volkswagen. Medzi sebou mali teda dostatočne veľa skúseností, aby ich nový projekt zastrešili či už po dizajnovej, softvérovej, alebo hardvérovej stránke.

Vďaka spojeniu šikovných ľudí sa na svet prebojoval projekt AnyMote, ktorého úlohou je zbaviť vás niekoľkých nepraktických ovládačov, pomocou ktorých musíte každý deň zapnúť TV, satelit či káblovku, hi-fi súpravu a nebodaj ešte aj DVD či Blu-ray prehrávač. Vďaka šikovnej krabičke by ste ten každodenný proces zapínania a neskôr aj vypínania všetkých zariadení mohli zautomatizovať smartfónom, kľudne aj bez použitia jediného tlačidla.

 

Kompatibilných je vyše 800 tisíc zariadení

 

Ovládač AnyMote funguje so všetkými zariadeniami, ktoré sa dajú ovládať cez infračervený port, pričom samotná „krabička“ vidí všade okolo seba. Okrem infračerveného portu dokáže zariadenia ovládať aj cez Bluetooth 4.0, čím pokrýva skutočne všetky možné zariadenia. AnyMote momentálne podporuje vyše 800 tisíc rôznych zariadení, no tento počet by sa mal časom ešte zvýšiť. Ak by sa vaša televízia, alebo akýkoľvek prehrávač nenachádzal v databáze, nemusíte sa ničoho obávať. Univerzálny IR ovládač AnyMote bol navrhnutý tak, aby sa ho dokázal naučiť rozpoznať a dokonca aj ovládať.

 

Inteligentná automatizácia realitou

Predstavte si situáciu, kde sedíte pred televíziou a v tom vám zazvoní telefón. Ak by ste vlastnili AnyMote, ktorý je pomocou Bluetooth pripojený na váš telefón, bez toho, aby ste museli čokoľvek spraviť by znížil zvuk, poprípade zastavil prehrávanie. Vďaka chystanej integrácii s aplikáciou IFTTT sú však možnosti skutočne neobmedzené.

Sám Michal načrtol situáciu, v ktorej sa po celom dni vrátite z práce, reproduktory začnú automaticky hrať vaše obľúbené pesničky, cez leto sa automaticky spustí klíma, ktorú prednastavíte na príjemných 23 stupňov a zapnú sa svetlá na príjemných 50% jasu. To všetko bez toho, aby ste museli spraviť čokoľvek. Stačí, že prídete domov. Samozrejme, niektoré príklady nie sú vždy určené pre používateľa na Slovensku. Tento rok napríklad klímu nevyužil takmer nikto, no budúci rok môže byť iný.

Ku každému AnyMote šikovná aplikácia zdarma

Spolu s AnyMote získate prístup aj k spomínanej aplikácii Smart IR Remote, ktorá obsahuje aj také ovládacie prvky, ktoré výrobcovia na svoje ovládače vôbec nepridávajú.

AnyMote pre komunikáciu s vašim smartfónom využíva Bluetooth 4.0 LE (Low Energy) a na komunikáciu s rôznymi zariadeniami až 4 výkonné IR LED, ktoré majú rozhľad 360 stupňov a dosah až 10 metrov. Tvorcovia tvrdia, že vo väčšine prípadov AnyMote nemusí priamo „vidieť“ na zariadenie, ktoré chcete ovládať, pretože signál sa dokáže odraziť aj od steny.

screenshot01 screenshot02 screenshot03 screenshot04

Veľkou výhodou je aj fakt, že z univerzálneho ovládača AnyMote nevychádzajú žiadne káble, ktoré by jedine zavadzali. Zariadenie totiž využíva dve AA batérie, ktoré vám vydržia jeden rok. Ak každý deň vypnete, alebo zapnete televízor 2 700 krát.

V aktuálnom štádiu môžete projekt podporiť cez platformu KickStarter, pričom cena za tento univerzálny ovládač so slovenským dizajnom začína na 70 dolároch. Za 130 dolárov môžu byť vaše 2 takéto ovládače a za 180 dolárov až tri, všetky samozrejme s licenciami na aplikáciu. Prvé kusy, už aj s certifikáciou, by mali byť dokončené do mája budúceho roka. Projekt počas písania tohto článku stihol z 50 tisíc dolárov, ktoré majú tvorcovia v pláne vyzbierať až 34 tisíc.

03_scheme
AnyMote dokáže pracovať s viac než 800 tisíc rôznymi zariadeniami

Celkovo sa teda jedná o veľmi zaujímavé prepojenie smartfónu a ovládaču, ktoré ocenia všetci tí, ktorí radi trávia čas pozeraním obľúbených filmov či seriálov a nebaví ich zakaždým hľadať ten správny ovládač.

Podporiť projekt AnyMote cez KickStarter