Úvod Novinky Takto priehľadné solárne panely budú v budúcnosti využité pre poháňanie smartfónov, áut...

Takto priehľadné solárne panely budú v budúcnosti využité pre poháňanie smartfónov, áut a domácností

2

Priehľadné solárne panely by raz mohli poháňať nie len naše smartfóny, ale aj celé domy, kancelárie, či dokonca autá. Za týmto zaujímavým výskumom stoja vedci z Michigan State University, ktorí vyvinuli úplne priehľadné solárne panely, ktoré sú schopné získavať energiu zo svetla, ktoré ľudia nevidia.

Tím, ktorý vedie Richard Lunt si je vedomý, že sa nejedná o prvý pokus dosiahnuť takýto výsledok. „Jedná sa o prvý kus, ktorý je skutočne priehľadný a nie je vôbec zafarbený,“ podotýka Lunt.

Organické molekuly priamo v skle dokážu absorbovať veľmi špecifickú vlnovú dĺžku svetla, ktorú ľudia nevidia. Výskumníci spomínajú vlnové dĺžky, ktoré prislúchajú ultrafialovému a takmer infračervenému žiareniu. Po okrajoch skla sa nachádzajú špeciálne zariadenia, ktoré sú schopné túto absorbovanú energiu premeniť na elektrinu.

Efektivita takýchto solárnych panelov je však podľa slov vedcov približne 1%, no časom by to chceli navýšiť na 5%. Momentálne nie je jasné, kedy budú takéto solárne panely dostupné aj komerčne a ani koľko budú stáť.

Informoval o tom server Slash Gear.