Úvod Konkurencia Apple Lietadlo sa počas letu prepadlo o 1,5 kilometra: Pilot spal, tomu, čo...

Lietadlo sa počas letu prepadlo o 1,5 kilometra: Pilot spal, tomu, čo robila kopilotka neuveríte!

36

Jet Airways je indická spoločnosť, ktorá prevádzkuje niekoľko lietadiel na trasách zo Spojených štátov do Európy, Stredného východu a južnej Ázie. Jet Airways pre svoje lety využíva lietadlá Boeing 777-300, ktoré sú bez dotankovania schopné prepraviť niekoľko sto pasažierov do destinácie vzdialenej do 13 tisíc kilometrov.

Minulý týždeň bolo lietadlo spoločnosti Jet Airways na ceste z Bruselu do Bombaja. Na palube sa nachádzalo 280 pasažierov, pričom pilot mal naplánovanú prestávku, počas ktorej si na dlhších letoch môžu piloti chvíľu pospať. Zodpovednosť za lietadlo mala v tom čase kopilotka, ktorá sa mala postarať o bezproblémový a hlavne bezpečný chod letu.

To sa bohužiaľ nestalo. Počas toho, ako mala kopilotka plné ruky práce so svojim iPadom sa lietadlo prepadlo o viac než 1,5 kilometra. Boeing 777-300 sa v tom čase nachádzal nad Tureckom, ktoré má hlavne počas dovolenkovej sezóny poriadne preplnený vzdušný priestor. Tento rok okrem toho cez Turecko prelieta oveľa viac lietadiel, než po minulé roky. Na svedomí to má tragédia v Ukrajine a konflikt v Iraku, kvôli ktorým sa letecké spoločnosti rozhodli, že svoje lety odklonia.

Riadiaci letovej prevádzky vzdušného priestoru nad Tureckom si samozrejme všimol, že jedno z lietadiel sa nespráva tak, ako by malo. Posádka okamžite zareagovala a klesanie lietadla zastavili. Niekoľko hodín na to už bezpečne pristáli v Bombaji. Piloti sa k incidentu nepriznali a generálny riaditeľ pre civilné letectvo pre Indiu sa to dozvedel len z anonymnej SMS správy.

Kým sa situácia neprešetrí, obom pilotom dočasne zakázali lietať. Kopilotka tvrdí, že na svojom iPade usilovne pracovala, no prvotné informácie naznačujú tomu, že namiesto práce sa snažila pokoriť nekonečné levely v Candy Crush.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.king.candycrushsaga“]

Informoval o tom server Phone Arena.