Úvod Novinky Fragmentácia na Androide je obrovská: Existuje takmer 19 000 rôznych modelov!

Fragmentácia na Androide je obrovská: Existuje takmer 19 000 rôznych modelov!

26

Fragmentácia na Androide je často omieľaná téma. Na jednej strane, pre vývojárov je programovanie pre toľko rôznych displejov a kombinácií špecifikácií takmer nemožné. Na druhej strane, pre spotrebiteľov je možnosť vybrať si presne to, čo potrebujú ako dar z nebies. Fragmentácia je však často aj predmetom rôznych diskusií, kde si medzi sebou rozdiely vysvetľujú zástancovia platformy Android a iOS. Doteraz sme však nevideli, resp. nevedeli, ako veľmi rozkúskovaný je Android.

Podľa tejto správy je fragmentácia poriadne veľká. Spoločnosť, ktorá spravila prieskum bola schopná zozbierať informácie o 18 796 rôznych zariadeniach, čo je oproti minulému roku, keď zaznamenali celkovo 11 868 zariadení poriadny nárast.

vyrobcovia
Až 43% Android zariadení vyrobil Samsung

Čo sa týka toho podielu na trhu, najväčší kúsok stále ovláda Samsung so 43%, no tento podiel je oproti minulému roku menší, keď zo všetkých Android zariadení patrilo až 47,5% Samsungu.

operacnysystem
Biela čiara znázorňuje podiel na trhu najnovšej verzie API

Dobrou správou je, že ani nie rok po predstavení najnovšieho Android 4.4 KitKat na ňom beží už približne 20,9% všetkých Android zariadení, čo je vzhľadom na to, že väčšinu tvoria mid-range a low-end zariadenia veľký úspech.