Úvod Konkurencia Apple Čínski operátori dajú po prstoch Apple, Samsungu a HTC: Radšej podporia domácich...

Čínski operátori dajú po prstoch Apple, Samsungu a HTC: Radšej podporia domácich výrobcov

10

Doplatnosti v Číne vstúpi nový zákon, ktorý tamojším operátorom zakáže dotovať zariadenia od Apple, Samsungu a HTC tak agresívne, ako doteraz. Čínski operátori poskytovali obrovské zľavy na zariadenia spomínaných výrobcov, aby sa tak cenovo vyrovnali modelom domácich výrobcov. Takéto praktiky však podľa dostupných informácií končia.

Čína je, ako už pravdepodobne tušíte, jeden z najdôležitejších trhov pre akéhokoľvek výrobcu a nový zákon, od ktorého sa očakáva zvýšenie konkurencieschopnosti domácich zariadení pravdepodobne spraví niekoľko vrások na čelách vedenia Samsungu, Apple a HTC. Troch najväčších operátorov vlastní štát, ktorý sa rozhodol, že do produktov pochádzajúcich od zahraničných firiem nebude vrážať toľko peňazí. Počas troch rokov chcú týmto opatrením ušetriť až 6,5 miliárd dolárov.

Tento krok samozrejme pomôže čínskym výrobcom, ako napríklad XiaoMi, ktorý je už tak či tak najväčším výrobcom v Číne. Apple si z toho až takú starosť nerobí, podľa ich analytika by sa mal „prémiový štatút“ zariadenia aj naďalej premietnuť do hojných predajov.

Či už sa tak stane, alebo nie, v nasledujúcich rokoch pravdepodobne zbadáme obrovský ruch v podieli na trhu. Samsung, Apple a ďalší výrobcovia, ktorý sa doteraz aj vďaka predajom v Číne udržiavali na popredných priečkach to budú mať v prípade zachovania si tak vysokého postavenia poriadne zložité.

Informoval o tom server Phone Arena.