Úvod Konkurencia Apple ÚVAHA: Prečo je iPhone rovnako výkonný ako vlajkové lode s Androidom? (alebo...

ÚVAHA: Prečo je iPhone rovnako výkonný ako vlajkové lode s Androidom? (alebo ako vznikajú „fanboys“)

124

Poznáte to. Pri kúpe telefónu s Androidom sa okrem iného pozeráte aj na špecifikácie. Vlastne, pozeráte sa hlavne na špecifikácie. Štvorjadrový vs. dvojjadrový procesor, 2 GB vs 3 GB pamäte RAM, 20,7 Mpix vs. 13 Mpix fotoaparát a tak ďalej, a tak ďalej. Potom sú tu iPhony. Ak si chcete kúpiť iPhone, pozeráte na číslo a písmeno S za ním. Má ho, nemá ho? O špecifikáciách sa pri iPhonoch veľa nehovorí. Prečo? Sú strašné. A nezáleží na nich. Známy youtuber MKBHD pred časom správne podotkol, že najnovší iPhone 5S má približne rovnaké špecifikácie, ako vlajková loď s Androidom spred troch rokov. Tak ako to, že je tak výkonný?

Predtým, než rozoberiem túto tému by som sa rád na chvíľu zastavil a povedal, že skutočne nemám záujem, jednu či druhú stranu zhadzovať. Nechcem rozpútať zbytočné hádky, na konci nenájdete jednoznačnú odpoveď, ktorá platforma je „lepšia“, iba vysvetlím, ako sa veci v skutočnosti majú.

 

Dôvod I. Optimalizácia

Ak vedľa seba postavíme, dajme tomu Samsung Galaxy S5 a Iphone 5S, prekvapí vás, aké sú tieto dva smartfóny odlišné. Či už ide o veľkosť displeja, počet jadier, grafický procesor, batériu, pamäť RAM… Bližšie to rozoberiem v riadkoch nižšie.

 

Prostredie

Oba smartfóny reprezentujú dve odlišné platformy a dve odlišné prístupy pri tvorbe produktu.

Na jednej strane tu máme Samsung, ktorý využíva operačný systém Android. Android vytvára Google a Samsung si naň dáva svoju vlastnú nadstavbu TouchWiz. A tu sa nachádza prvá časť tajomstva (prečo iPhony s „horšími“ špecifikáciami držia krok). Operačný systém vytvárajú dva úplne odlišné tímy ľudí. Preto sa občas môže stať, že prostredie seká, galéria sa načítava päť sekúnd, padajú aplikácie…

iPhone beží na iOS, teda na produkte od Apple. Samotný smartfón tiež navrhuje Apple (súčiastky vyrábajú dodávatelia po celom svete). Navyše, Apple vypúšťa iba jeden smartfón ročne. Môže sa s ním teda pekne pohrať, vyladiť systém, urobiť všetko pre to, aby bol iPhone čo najrýchlejší a aby sa využil celý potenciál toho dvojjadrového procesora, ktorý vo vnútri tiká s taktom cca 1,3 GHz.

Ale pozor! Apple vo svojom prostredí rád využíva animácie. Napríklad pri odblokovaní telefónu, pri otváraní aplikácií, pri prechádzaní medzi kartami… iPhone teda môže vyzerať veľmi svižne, no v niektorých prípadoch zdanie klame. Animácie sú totiž často dosť dlhé (aj pol sekundy a viac), zatiaľ čo v Androide telefón po stlačení ikonky chvíľu čaká a potom vám vyhodí už načítanú aplikáciu.

Dobre optimalizovaný Android smartfón s high-end komponentami ako napríklad Nexus 5 teda môže byť oveľa rýchlejší, ako iPhone. Všimnite si však čarovné slovné spojenie „dobre optimalizovaný“. Veľa takýchto zariadení bohužiaľ momentálne na trhu nemáme. Preto môže byť iPhone so slabšími špecifikáciami svižnejší, ako vlajková loď s Androidom. Kúzlo je v optimalizácii.

 

Aplikácie(nie hry, ale aplikácie!)

Ako je možné, že iPhone s dvojjadrovým procesorom potiahne bez problémov aplikácie, ktoré na smartfónoch so štvor/osem-jadrovými procesormi sekajú? Odpoveď je opäť rovnaká. Optimalizácia!

Momentálne existuje 8 rozličných iPhonov, ak nerátame iPhone 5C, tak sedem. Na prvé tri generácie môžeme rovno zabudnúť a vyjde nám, že vývojári musia svoje aplikácie optimalizovať iba na štyri smartfóny. Pritom všetky štyri majú rovnaké rozlíšenie displeja. Po vytvorení appky teda celá práca developera spočíva v optimalizovaní na štyri rozdielne procesory, A4, A5, A6 a A7. V prípade A7 je to trochu zložitejšie, keďže využíva 64 bit architektúru. To je všetko. (samozrejme veľmi zjednodušujem, ale ide hlavne o princíp)

Na druhej strane tu máme Android. Platformu, ktorú využívajú mnohí výrobcovia po celom svete. Veľa z nich má na konte desiatky smartfónov ročne. Tieto smartfóny majú rozličné veľkosti a rozlíšenie displeja, iné procesory, GPU, rozdielne množstvo pamäte RAM, bežia na množstve rôznych nadstavieb ktoré môžu chod aplikácie ovplyvniť… To je prakticky nočná mora vývojárov. Preto tak cielená optimalizácia ako v prípade iPhonov nepripadá do úvahy a výsledkom je sekanie, pomalý chod… Preto v dnešnom svete smartfón so špecifikáciami podobnými iPhonu robí len hanbu.

Apple Vs Android by Scintillations (8)

 

Dôvod II. GPU (a hry)

Ak je niečo, v čom majú iPhony nad Androidmi navrch, je to grafický procesor. Či už sa pozrieme na benchmarky alebo na reálne používanie, je to skutočne cítiť. A práve GPU (Graphics Processing Unit) je veľmi dôležité, pri smartfónoch snáď aj dôležitejšie, ako samotný procesor.

 

Hry

Dôvod, prečo iPhone s dvojjadrovým procesorom s taktom 1,3 GHz bez problémov vládne Asphalt 8, GT Racing a ďalšie graficky náročné hry je ten, že má silný grafický čip. Práve to sa totiž stará o grafiku hry (opäť zjednodušujem, ja viem)

Málo známym faktom je, že grafické moduly od Apple sú pred zvyškom sveta vždy približne pol roka popredu. Väčšina Androidov v Európe využíva čipy od spoločnosti Qualcomm. Áno, hovorím o známych Snapdragonoch. Qualcomm k nim pribaľuje aj GPU Adreno. Momentálne najpokročilejší je Adreno 420, ktorý nájdete v Samsung Galaxy 5S LTE-A (alebo Prime). V najnovších high-end-och sa však väčšinou vyžíva „len“ Adreno 330, ktoré je podľa niektorých benchmarkov až o tretinu menej výkonný, ako grafika v iPhone.

Navyše, Android smartfóny sa môžu pýšiť vyšším rozlíšením displeja. To je na jednej strane super, veď môžeme vidieť viac detailov, raster sa stal minulosťou, písmo je krásne čitateľné, no vedľajším účinkom je vysoká záťaž na GPU. Je totiž rozdiel potiahnuť 800 000 pixelov v iPhone a 4 000 000 pixelov v LG G3 alebo v Oppo Find 7.

Takže teraz už je dúfam jasné, prečo iPhone tak dobre zvláda náročné hry, i keď má slabší procesor. Vynahradí mu to kvalitné GPU a jednoduchá optimalizácia + „nízke“ rozlíšenie displeja.

Apple & Android

 

Záver

A tu už, myslím, môžem skončiť. Iste, tých dôvodov je oveľa viac, no práve jednoduchá optimalizácia, GPU a snáď aj trochu podvázania („dlhé“ animácie v prostredí iOS) spôsobujú, že na prvý pohľad nevýkonný iPhone bez problémov drží krok s vlajkovými loďami od Samungu, HTC, LG, Oppo, OnePlus, XiaoMi…

Mohli by sme sa zastaviť aj pri batérii, iOS je tiež veľmi uzavretý systém ktorý si nemôžete prispôsobiť, iPhone má „len“ 8 Mpix fotoaparát, iPhone nemá NFC, iPhone je predražený (a podobné „argumenty“)… Dnešný článok však nie je o porovnávaní. Chcel som len vysvetliť, prečo iPhone 5S s dvojjadrovým procesorom (1,3 GHz) môže poraziť Samsung Galaxy S5, HTC One M8, LG G3, 1+1, Oppo find 7 (atď.) so štvorjadrovým procesorom (2,5 GHz).

 

Fanboys

To však neznamená, že iPhone je lepší (alebo horší). Je len iný. A človek má tendenciu veci, ktoré nezapadajú do jeho sveta odsudzovať, prípadne si ich až príliš idealizovať. Stalo sa to už mnohokrát a teraz nehovorím len o technike. Keď Európan objaví kmeň indiánov v Južnej Afrike je väčšinou považovaný za Boha alebo Diabla. Ani jedno samozrejme nie je pravda. Buďme teda múdrejší ako poverčiví Indiáni a miesto zbytočných povier problém najprv poriadne preskúmajme, niečo sa naučme a až potom si utvorme názor.

Bohužiaľ, väčšina ľudí radšej slepo verí pravde spred piatich rokov (Appláci) alebo sa nezamýšľa nad výhodami iPhonov (Androiďáci). A takto vznikajú „fanboys“.

Skutočnosť je niekde v strede. iPhone je rovnako dobrý, ako high-end Android. Je len otázkou osobných preferencií, ktorý z nich si vyberiete.

google-android-apple-ios-love