Úvod Novinky POZOR, vaše osobné informácie je po navrátení zariadenia do továrenského nastavenia stále...

POZOR, vaše osobné informácie je po navrátení zariadenia do továrenského nastavenia stále možné získať

21

Predstavte si túto situáciu. Kúpite si čisto nový, voňavý, stále lesklý telefón a tak sa rozhodnete, že ten svoj starý predáte na niektorom z bazárov. Na tom predsa nič nie je, že?

O svoje zariadenie ste sa poriadne starali, nemá ani jeden škrabanček a tak pevne veríte, že zaň dostanete slušné peniaze. Jediné čo vás teda delí od potenciálneho predaja je vymazanie všetkých vašich nastavení a osobných informácií ako fotografií, kontaktov, atď. Zariadenie jednoducho chcete vrátiť do továrenských nastavení. To znie celkom jednoducho, no bohužiaľ, nie je to celkom tak.

Antivírusová spoločnosť AVAST, ktorá poskytuje riešenie ochrany proti vírusom, resp. malvéru či už zadarmo, alebo ako platenú službu sa rozhodla overiť, či po zresetovaní Androidov skutočne zmiznú všetky informácie. Na bazároch si kúpili 20 „ojazdených“ smartfónov od rôznych výrobcov a pustili sa do testovania.

Za pomoci voľne dostupného softvéru, ako napríklad FTK Imager sa AVASTu podarilo obnoviť obrovský objem informácií, vrátane:

  • cez 40 000 fotografií
  • cez 1 500 fotografií detí
  • cez 750 fotografií žien s/bez oblečenia
  • cez 1 000 vyhľadávaní v Google
  • cez 250 kontaktov a emailových adries
  • štyroch presných identít predchádzajúcich majiteľov
  • jednej dokončenej žiadosti o pôžičku

AVAST neskôr potvrdil, že miera zabezpečenia sa líši od zariadenia k zariadeniu, resp. záleží od implementácie toho, čo také vrátenie do továrenských nastavení vlastne spraví. Počas ich testu použili tieto telefóny:

Ak ste si mysleli, že po vymazaní všetkých údajov ste v úplnom bezpečí, mýlili ste sa. Aktuálne sa čaká na vyhlásenia výrobcov a Google. Hneď ako budeme mať viac informácií vás o nich budeme informovať.

Upozornil na to server Phone Arena.