Úvod Novinky POZOR, váš Android smartfón do sveta vysiela vašu Wi-Fi históriu + riešenie

POZOR, váš Android smartfón do sveta vysiela vašu Wi-Fi históriu + riešenie

13

Akvlastníte Android smartfón, ktorý má menej než tri roky, je dosť možné že do sveta vysiela názvy všetkých Wi-Fi sietí, na ktoré ste kedy boli pripojení. Vychádza to zo správy z vyšetrovania, za ktorým stojí Electronic Frontier Foundation.

Za celým problémom stojí služba „Preferred Network Offload (PNO),“ ktorá do „sveta“ vysiela všetky názvy Wi-Fi sietí, na ktoré sa daný smartfón v minulosti pripojil, často vtedy, keď má vypnutý displej. Ak sa pripájate na Wi-Fi siete, ktoré majú v názve miesto pracoviska, alebo vaše meno, potenciálny útočník môže odchytiť, kde sa každý deň nachádzate.

Tentokrát však existuje jednoduché riešenie, ktoré vám zaberie len pár sekúnd. Stačí zamieriť do pokročilých nastavení Wi-Fi a vypnete nastavenie „Nechajte Wi-Fi zapnuté počas spánku.“ Vypnutie tejto možnosti o niečo zníži výdrž batérie.

Mimo Androidu rovnakou chybou trpia aj zariadenia bežiace pod iOS 5, pričom na iOS 6, 7, alebo 8 sa už chyba nenachádza. Pozor by si mali dať aj majitelia notebookov s Windows 7 a OS X, no v ich prípade nejde až o taký problém ako v prípade Android zariadení.

Upozornil na to server The Verge.