Úvod Aplikácie Odpočúva ma moja banka? Alebo prečo aplikácia banky vyžaduje prístup k mikrofónu

Odpočúva ma moja banka? Alebo prečo aplikácia banky vyžaduje prístup k mikrofónu

13

NIE.V dobe, keď si každý stráži svoje osobné informácie na mobile, počítači a tablete ako oko v hlave je dôležité preveriť každý aspekt potenciálnej hrozby. Android aplikácie si predtým, ako ich nainštalujete vždy pýtajú rôzne oprávnenia k rôznym častiam smartfónu. Práve nové dve oprávnenia prilákali pozornosť nášho čitateľa Michala, ktorý sa na nás obrátil s prosbou o ich preverenie.

Aplikácia, ktorá si začala vyžadovať prístup k fotoaparátu a mikrofónu bez toho, aby na to vývojári upozornili, alebo vysvetlili, aké funkcie sa chystajú je Tatra banka VIAMO. Po najnovšej aktualizácii si aplikácia záhadne vypýtala práva k využívaniu mikrofónu spolu s fotoaparátom, čo nedávalo zmysel, keďže v samotnej aplikácii sa nenachádza ani jedna funkcia, ktorá by tieto hardvérové súčiastky smartfónu dokázala využiť.

My sme sa preto obrátili na hovorkyňu Tatra banky, Marínu Masárovú, ktorá nám zaslala nasledovné vyjadrenie:

Aplikácia 1.2.0, ktorá je k dispozícii v aplikačných marketoch okrem redizajnu prináša v sebe aj pripravovanú funkcionalitu – platbu nielen osoba osobe, ale v krátkej budúcnosti bude možné platiť aj za tovary a služby obchodníkom. Nakoľko bude možné takéto platby načítavať aj naskenovaním špeciálnych VIAMO QR kódov, sú potrebne n.u. oprávnenia. Klienti nemusia byť znepokojení, ide o plánovanú aktivitu a veríme, že už čoskoro si klienti budú môcť túto novú funkčnosť vyskúšať.

Vo vyjadrení sa síce spomína dôvod pre využitie fotoaparátu, čo pri nutnosti naskenovania QR kódu dáva zmysel, no kde sa do tejto rovnice zapája nutnosť mať prístup aj k mikrofónu. Opäť sme sa teda obrátili na Tatra banku, od ktorej sme si vyžiadali detailnejšie vysvetlenie.

Spomínané požadované oprávnenie je práve kvôli načítavaniu QR kódov. Avšak záleží od konkrétnej verzie operačného systému, ako to zobrazí používateľovi. Staršie verzie Androidu (2.3) nemajú také detailne oprávnenia ako novšie verzie, preto to môže byť zobrazené napr. aj ako Camera/Microphone.

Ak teda zbadáte, že si aplikácia začala vyžadovať prístup k rôznym častiam smartfónu, ku ktorým by logicky nemala mať prístup, zachovajte kľud. Vysvetlenie môže byť aj takto jednoduché.

Stretli ste sa už s aplikáciami, ktoré si vyžadujú oprávnenia, ktoré nedávajú zmysel? Dajte nám vedieť!

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.tb.viamo“]

Vďaka Tatra banka za rýchle vysvetlenie!