Úvod Novinky Neklikajte na všetko! Hackeri zneužívajú katastrofu letu MH17, na Facebooku sa objavili...

Neklikajte na všetko! Hackeri zneužívajú katastrofu letu MH17, na Facebooku sa objavili vírusy

4

NaFacebooku sa v posledných dňoch rozmnožili falošné správy ohľadom katastrofy letu MH17, ktorý bol tragicky zostrelený nad východnou Ukrajinou. Kyber zločinci ho zneužívajú pre propagáciu vlastných stránok a to tak, že podsúvajú falošné informácie, ktoré sú na prvý pohľad natoľko zaujímavé, že prilákajú nejedného zvedavca.

Bezpečnostné spoločnosti upozorňujú, že ak sa chcete dozvedieť to najnovšie z miesta diania, spoliehajte sa výlučne na renomované spravodajské weby, s ktorými máte skúsenosť a ktorým dôverujete.

Na Facebooku sa totiž rozšírili spomenuté falošné správy, ktoré sú nie len nepravdivé, ale aj nebezpečné. Ako server Tech upozornil, stačí jedno kliknutie a namiesto toho, aby ste si prečítali novinky z miesta tragédie, alebo pozreli fotografie, čaká vás okamžitý prístup na pornografický web, ktorý od vás žiada overenie veku telefonátom.

Útočníci pritom ľudí lákajú na údajný záznam pádu lietadla, ktorý však neexistuje. Jedná sa o snahu obohatiť sa na reklame či dokonca o infikovanie vášho počítača. Ak teda poznáte niekoho, kto na Facebooku kliká takmer na všetko, upozornite ho na túto skutočnosť, kým ešte nie je neskoro.

Upozornil na to server BBC.