Úvod Novinky Koľko gigabajtov informácií sa nachádza v ľudskom tele?

Koľko gigabajtov informácií sa nachádza v ľudskom tele?

27

Aký objem informácií je potrebný pre vytvorenie ľudského tela? Prekvapivo, až tak veľa nie. Objem informácií uložených v DNA, z ktorej vznikol každý z nás by sa hravo zmestil na jedno DVD. Je to totiž „len“ 1.5 gigabajtov dát. Tam to však nekončí. YouTube kanál Veritasium celkom správne poznamenal, že ľudské telo nie je zložené len z jednej bunky a preto 1.5 gigabajtov vynásobil číslom buniek, z ktorých sa skladáme. Číslo, ku ktorému sa prepracovali zahanbí aj tie najväčšie úložiská.

V našom tele sa totiž nachádza približne 40 triolónov buniek a každá z nich prichádza s plnou kópiou 1.5 GB dát. Dospelý človek tak v sebe nosí približne 60 zettabajtov informácií (60 a 21 núl). To je OBROVSKÉ číslo. Kanál Veritasium dokonca vypočítal, že celkový objem dát v roku 2020 na celom internete bude „len“ 40 ZB.

Keďže však máme medzi sebou 99,9% rovnakej DNA, vaša unikátnosť tvorí približne 1MB, ktorý by sa hravo zmestil aj na starú disketu.

Tak tu to máte. Všetko čo potrebujeme je zakódované do 1.5 GB informácií, no vzhľadom na počet buniek v našich telách v nich nosíme neuveriteľných 60 ZB. A nezabudnite ani na ten miniatúrny megabajt, vďaka ktorému si všetci myslíme, že sme unikátni.

Informoval o tom server Gizmodo.