Úvod Konkurencia Apple Bezpečnostný výskumník: iOS má bezpečnostné diery a zadné vrátka, ktoré Apple vytvoril...

Bezpečnostný výskumník: iOS má bezpečnostné diery a zadné vrátka, ktoré Apple vytvoril schválne

27

Apple sa počas svojich prezentácií rád pýši tým, aký zabezpečený je ich systém, pričom veľmi rád ho prirovnáva z nebezpečnému vývaru zlosti a zloby priamo z pekla – k Androidu. Podľa jedného bezpečnostného výskumníka však s Apple nie je všetko na kostolnom poriadku. V správe Jonathana Zdziarskeho, ktorú nazval „Identifying Backdoors, Attack Points, Android Surveillance Mechanisms in iOS Devices,“ sa zameral na rôzne pomôcky, ktoré Apple využíva, aby umožnil zdieľanie informácií pri vyšetrovaní, alebo špionáži.

Čo je však zarážajúce, no zároveň nás vôbec neprekvapuje je fakt, že americká bezpečnostná agentúra, NSA, má iOS poznať ako svoju dlaň a tak si informácie môže vytiahnuť skutočne od všetkých používateľov bez toho, aby o tom vedeli. Okrem toho vedia tajne nasadiť špionážnu aplikáciu, o ktorej majiteľ daného iPhonu ani nemusí tušiť.

Zdziarski sa za posledných niekoľko rokov snažil spojiť či s Timom Cookom, ako aj so Stevom Jobsom, no zatiaľ bez akýchkoľvek úspechov. Problém teda pretrváva už niekoľko rokov a vyzerá to tak, že Apple nemá záujem ho riešiť.

Na konci svojej prezentácie výskumník len dodal, že „Celkovo bola vcelku dobrá bezpečnosť iOS kompromitovaná samotným Apple.“

Informoval o tom server BGR.