Úvod Novinky Zmenil sa zákon, online nákup je už možné vrátiť do 14 dní...

Zmenil sa zákon, online nákup je už možné vrátiť do 14 dní aj na Slovensku

16

Oduplynulého piatka 13. júna začali na Slovensku platiť nové pravidlá týkajúce sa nakupovania na diaľku, do čoho spadá aj nakupovanie cez Internet vo všetkých európskych eshopoch.

Upozornil na to server DSL, ktorý ďalej doplnil, že nové pravidlá vychádzajú z európskej smernice 2011/83/EÚ prijatej v októbri. Na Slovensku sú transponované zákonom číslo 102/2014.

Asi najväčšou zmenou je úprava dĺžky lehoty, do ktorej môžete vrátiť zakúpený tovar, resp. zrušiť zmluvu, ktorú ste uzatvorili na diaľku. Doteraz na Slovensku platila lehota 7 pracovných dní od prevzatia tovaru, resp. od uzatvorenia zmluvy, od piatka už platí lehota 14 kalendárnych dní.

Ako však redaktor DSL správne poznamenal, vo väčšine prípadov budete mať na vrátenie viac času, no existuje aj výnimka, kedy bude toho času o niečo menej. Ak by ste prevzali zakúpený tovar 21. decembra, podľa starého pravidla by ste mali čas na vrátenie až do 7. januára, keďže sa počítali len pracovné dni a cez sviatky ich veľa nebolo. Po novom sa už počítajú kalendárne dni, bez ohľadu na to, či sa v nich nachádza sviatok, alebo nie.