Úvod Novinky Pozor, vedci potvrdili, že nosenie mobilu vo vrecku spomaľuje spermie

Pozor, vedci potvrdili, že nosenie mobilu vo vrecku spomaľuje spermie

32

Ešte babička mi hovorievala, aby som sa tak dlho nehrával s telefónom, pretože to má dopad na zdravie. To však ešte vôbec netušila, že vedecký výskum tiet obavy z väčšej časti potvrdí. Najnovší výskum sa totiž týka pohyblivosti a dokonca aj životnosti spermií, čo má byť ovplyvnené hlavne nízkoúrovňovým elektromagnetickým žiarením. Ak deň čo deň nosíte telefón vo vrecku, aj vaša plodnosť môže a samozrejme nemusí byť ovplyvnená.

Na príčine majú byť hlavne rádiové frekvencie medzi 800 a 2 200MHz, ktoré majú narušiť bunkovú funkciu a rovnako majú zhoršiť kvalitu spánku. Po novom začali štúdie hovoriť aj o tom, že EMR žiarenie nízkych úrovní má priamy vplyv na zníženie mužskej plodnosti, ktorá sa za posledných pár rokov rozšírila viac než kedykoľvek predtým.

O tomto rizikovom faktore hovorila Fiona Matthews z britskej University of Exeter. Výsledky pochádzajú z posledných desiatich štúdií, pričom až sedem bolo zameraných na štúdium spermií.

Pri testovaní použili 1 492 vzoriek, pričom z kontrolnej skupiny ktorá nebola vystavená žiareniu malo 50 až 85 percent spermií normálny pohyb. Keď však vedci zapli žiarenie, táto hodnota sa v priemere znížila až o 8 percent. Ešte horší vplyv vedci spozorovali v predchádzajúcich štúdiách, kde vedci prišli na to, že ak chlapi nosia telefón vo vrecku, alebo pripnutý na opasku, pohyblivosť ich spermií sa zhoršila o 11 percent.

Je teda jasné, že nosenie telefónu na opasku, alebo vo vrecku plodnosti nijako nepomáha, pričom riešenie aktuálne neexistuje.

Upozornil na to server iDnes.