Úvod Novinky Android NÁVOD ako zvýšiť rýchlosť Androidu tak ako v Android L – zmena...

NÁVOD ako zvýšiť rýchlosť Androidu tak ako v Android L – zmena Dalvik na ART

81

Android L, ktorý Google predstavil len minulý týždeň zaujal hlavne zmenou dizajnu, ktorý je ladený do nového dizajnového jazyka – Material Design. Nový Android však nie je len o dizajne, pod kapotou Google zmenil niekoľko podstatných vecí.

Jednou z nich je vyradenie využívania runtimu Dalvik. Namiesto neho Google v novom Androide aktivoval runtime ART, ktorý je prítomný vo všetkých zariadeniach, ktoré bežia pod Android 4.4 KitKat.

lg-g3-screenshoty-11-1200-wVýhodou ART-u je podpora 64 bitových aplikácií a aj keď si práve hovoríte, že vám to je momentálne na nič, keďže máte 32 bitový čipset, tak so sebou okrem toho prináša aj mnoho malých zmien, ktoré sa dokážu prejaviť aj na vašom zariadení. Zmena z Dalviku na ART je pritom veľmi jednoduchá.

Funguje to však len na zariadeniach s Android 4.4 KitKat, na telefónoch so starším Androidom to ani neskúšajte, keďže možnosť vymeniť Dalvik za ART tam ani nenájdete. Mnohé z novších telefónov a tabletov však už bežia pod KitKatom, v rýchlosti môžeme spomenúť Galaxy S5, HTC One (M8) či LG G3, ktoré môžu využiť rýchlejší runtime ART.

Ako na to? Veľmi jednoducho, stačí zamieriť do nastavení, nájsť záložku „Informácie o telefóne,“ potom ťuknúť na „Informácie o softvéri,“ a nakoniec sedem krát ťuknúť na „Číslo zostavy,“ čo vám otvorí možnosti pre vývojárov.

Teraz už len stačí zamieriť späť do hlavného menu nastavení, kde by sa vám mala zobraziť nová možnosť – Možnosti pre vývojára. Tam už stačí ťuknúť na „Voľba spustenia“ a vybrať „ART.“ Po zvolení tejto voľby treba telefón zreštartovať, aplikácie budú potrebovať chvíľu času, kým sa upravia pre fungovanie na novom runtime.

Informácie o návode poskytol server Phone Arena.