Úvod Novinky Dali ste si na internet svoju ‚Selfie‘? Je pravdepodobné, že si ich...

Dali ste si na internet svoju ‚Selfie‘? Je pravdepodobné, že si ich prezerá americká rozviedka

13

Ak ste už na internet nahrali svoju ‚Selfie,‘ teda fotografiu tváre, je možné, že si ju okrem vašich priateľov prezrela aj americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA). Vďaka zadným dvierkam k serverom mnohých vplyvných firiem dokáže takéto obrázky nie len zozbierať, ale následne aj zanalyzovať pomocou systému pre rozpoznanie tváre.

Upozornil na to server The New York Times, ktorý čerpal z tajných dokumentov, ktoré priniesol bývalý analytik NSA, Edward Snowden.

V dokumentoch, ktoré pochádzajú z roku 2011 sa má uvádzať, že americká tajná služba denne zozbiera milióny fotografií, z ktorých bolo v danom roku dostatočne kvalitných aspoň 55 tisíc. Toto číslo sa vzhľadom na boom v podobe ‚Selfie‘ mohlo v uplynulých mesiacoch rapídne navýšiť. Fotografie pritom majú pochádzať z emailov, sociálnych sietí, videokonferencií a ďalších komunikačných nástrojov.

teroristi
Umar Farouk Abdulmutallab, vľavo, ktorý sa snažil odpáliť bombu v lietadle a Faisal Shahzad, ktorý sa snažil odpáliť bombu umiestnenú v aute na Times Square. Prípady ako tieto zvýšili záujem NSA o zbieranie a analyzovanie fotografií. Zdroj: Reuters

Na svetlo sveta sa dokonca dostali aj informácie o samotnom systéme na rozpoznanie tvárí. Volať sa má Tundra Freeze a aj napriek tomu, že nefunguje na 100%, naň NSA nedá dopustiť. Ako príklad bol uvedený muž, ktorého mali v databázy ako hľadaného bez vlasov, softvér ho však dokázal rozpoznať aj keď mal šticu.